czwartek, 30 października 2014

BRUKSELKA Z WARZYWAMI

Skladniki:

  • pół kilo brukselki
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • pół szklanki śmietany 30%
  • majeraek
  • oliwa, sól, pierz
Brukselkę ugotować w małej ilości wody (nie przykrywać). Na patelni poddusić cebulę i utartą na dużych oczkach marchewkę, dodać brukselkę i śmietanę, przyprawić. Podawać z ryżem lub jako jarzynkę do obiadu.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.wielodzietni.org (przepisy Ani D.)

środa, 29 października 2014

BAKŁAŻANY PO INDYJSKU

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 papryczki chili
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • mały kubełek jogurtu
  • oliwa, sól
  • tarty żółty ser

Bakłażany umyć, pokroić na plastry, skropić oliwą i podpiec do miękkości w piekarniku. Na patelni podsmazyć przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną papryczkę chili, dodać kmin, jogurt i sól, wymieszać. Polać bakłażany, posypać tartym żółty serem i jeszcze chwilę zapiekać.