czwartek, 24 lutego 2022

PĄCZKI PIECZONE Z PIEKARNIKA


 Składniki:

  • 50g świeżych drożdży 
  • szklanka letniego mleka
  • ok. 500g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • owoce na nadzienie (np. wiśnie z dżemu własnej roboty)
  • cukier puder do posypania
W misce rozkruszyć drożdże

CHLEB DYNIOWY

 


Składniki na zaczyn:

  • 125 ml letniej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 50g mąki
Ciasto:
  • 350g mąki chlebowej typ 650
  • 180g puree z dyni, najlepiej hokkaido
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta kozieradki, suszonych pomidorów czy inne ulubione dodatki
Z ciepłej wody, drożdży, cukru i mąki przygotować rozczyn i zostawić do wyrośnięcia.

Do misy wsypać mąkę, sól, dodać puree z dyni oraz jogurt. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać go do pozostałych składników. Wyrobić ciasto (można mikserem z hakami), w czasie wyrabiania dodać olej. Ciasto wyrabiać dotąd, aż będzie odchodzić od ścianek misy, powinno być lekko lepiące. 

Gotowe ciasto zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1h. Kiedy wyrośnie, wyjąć je  z misy na omączony blat i krótko zagnieść, żeby odgazować. Następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką czy bułką tartą keksówki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Przed pieczeniem można chlebek posmarować wodą i posypać pestkami dyni. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 40-45 minut. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mieciutki-i-puszysty-chleb-dyniowy

środa, 23 lutego 2022

JOGUTROWE CIASTO CYTRYNOWE

 


Składniki na ciasto:

  • 210 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru cytrynowego
  • 120ml oleju roślinnego
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
  • 120ml pełnotłustego jogurtu greckiego
Składniki na kruszonkę:
  • 20g masła
  • 35g mąki
  • 35g cukru pudru
  • ew. skórka z jednej dużej cytryny
Lukier cytrynowy:
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić, wysypać bułką tartą.

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier cytrynowy i sól. Do misy miksera dodać olej, jajka i sok z cytryny. Ubijać krótko, aby rozbić żółtka. Dodać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać. Dodać jogurt i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników (można szpatułką lub mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach i bardzo krótko). Ciasto będzie dość gęste. 

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Posypać równomiernie kruszonką po wierzchu (kruszonka powinna wyglądać jak mokry piasek). Piec ok. 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polać lukrem cytrynowym.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.kulinarna-inspiracja.pl/jogurtowe-ciasto-cytrynowe/