poniedziałek, 29 maja 2023

CIASTO KOKOSOWE Z MARAKUJĄ

 


Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 180g drobnego cukru do wypieków (zastąpiłam 100g erytrolem)
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier cytrynowy (15g)
  • 120ml pulpy z owoców marakui (4-5 owoców)
  • 280g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu umieścić jajka, cukier, olej, ekstrakt z wanilii i cukier cytrynowy. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Dodać pulpę z marakui i wymieszać. Bezpośrednio do wymieszanych składników dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. 

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25cm (lub keksówki), piec w temp. 170 stopni przez ok. 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony 
https://mojewypieki.com/przepis/ciasto-kokosowe-z-marakuja

W oryginalnym przepisie było jeszcze 200ml kwaśnej śmietany, ale i bez niej ciasto było dość rzadkie.

wtorek, 23 maja 2023

KOTLETY LWOWSKIE

 Składniki:

  • 700g zmielonego mięsa z indyka lub kurczaka
  • 300g żółtego sera
  • kajzerka, namoczona z mleku lub wodzie
  • 2 żółtka (u mnie 2 jajka)
  • 2 cebule, przesmażone na maśle
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • masło klarowane do smażenia
Cebulę posiekać, podsmażyć. W misce połączyć mielone mięso drobiowe ze startym na drobnych oczkach żółtym serem. Dodać żółtka, przyprawy, kajzerkę oraz przesmażoną cebulkę. Dokładnie wymieszać. Zwilżoną dłonią formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na maśle klarowanym. 

Przepis pochodzi ze strony: 
https://walijskiepichcenie.blogspot.com/2021/02/kotlety-lwowskie.html

niedziela, 14 maja 2023

TIROPITA (PITA Z SEREM)

 


Składniki:

  • 400g ciasta filo
  • 600g fety
  • 150g startego cheddara lub goudy
  • 3jajka
  • 500ml mleka
  • świeże zioła: koperek, mięta lub inne ulubione
  • 150-200ml oliwy lub roztopionego masła
  • sól, pieprz
Przygotować farsz - pokruszoną fetę wymieszać ze startym żółtym serem, jajkami i mlekiem. Dodać posiekane zioła, sól i pieprz. Wymieszać. Farsz będzie dość rzadki, ale to nic - ciasto filo jest w stanie wchłonąć sporo płynu.

Blachę lub naczynie żaroodporne (o wymiarach 22cm na 30cm) wysmarować oliwą. Arkusze ciasta filo przyciąć mniej więcej do rozmiaru blachy. Pierwsze 4 warstwy wyłożyć tak, aby przykrywały dno i jednocześnie wystawały poza krawędzie blachy. Każdy arkusz ciasta z osobna posmarować wcześniej oliwą lub roztopionym masłem. Położyć na nie kolejne 4 warstwy ciasta złożone w harmonijkę (każdą osobno) i skropić je oliwą. Na nich rozłożyć jeszcze dwa arkusze i skropić je oliwą. Rozprowadzić na nich cały farsz, a następnie zakryć go pozostałymi 4 warstwami ciasta - każdą posmarować oliwą. Wystające brzegi zrolować do środka. Ostrym nożem zaznaczyć krojenie pity. Nie szorować nożem po dnie, naciąć tylko wierzchnie warstwy ciasta filo. 

Po raz ostatni wysmarować pitę oliwą, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec z termoobiegiem ok. 50 minut. Pita będzie gotowa, gdy wierzch porządnie zbrązowieje. Po upieczeniu najlepiej dać picie wystygnąć - odczekać godzinę lub dwie. 

Przepis pochodzi z książki Dionisiosa Sturisa "Kalimera. Grecka kuchnia radości"

sobota, 13 maja 2023

BABKA CAPPUCHINO Z ORZECHAMI

 


Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka  (w temp. pokojowej)
  • 200g masła (w temp. pokojowej)
  • 180g cukru pudru (zastąpiłam 100g erytrolem)
  • cukier w prawdziwą wanilią (12g)
  • 3 łyżki kawy cappuchino o smaku orzechowym
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • szczypta soli
  • 100g włoskich orzechów (lub innych ulubionych)
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Pod koniec miksowania dodać śmietanę i wsypać kawę. Następnie do masy porcjami wsypywać mąkę i mieszać łyżką. Lekko mieszając, połączyć z pianą z białek i orzechami. Ciasto przelać do formy na babkę z kominem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 55min, do tzw. suchego patyczka. Gdyby się za bardzo przyrumieniło, wierzch przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić.

Przepis pochodzi z marcowego numeru "Kobiety i Życia" (marzec 2023)

czwartek, 11 maja 2023

ROLADKI TWAROGOWE Z KOKOSEM


 Składniki (na dużą blachę trzeba wziąć x2):

  • 200g twarogu
  • 80g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie: 4 łyżki cukru + 4 łyżki wiórków kokosowych
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki prostokąt. Na cieście równomiernie rozprowadzić po 2 łyżki cukru i 2 łyżki wiórków kokosowych. Zwinąć jak roladę. Ułożyć miejscem złączenia na spodzie, lekko docisnąć. Pokroić na mniej więcej jednakowe kawałki. Piec ok. 20 min w temp. 180 stopni. Można podawać posypane cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: https://www.youtube.com/watch?v=uogQXvyXR3Y

wtorek, 9 maja 2023

MANNIK NA KEFIRZE

 


Składniki:

  • 400g kefiru (2 szklanki)
  • 320g kaszy manny (2 szklanki)
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 180g cukru, w tym opakowanie cukru waniliowego (12g)
  • 10g spulchniacza (po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody)
  • szczypta soli
Do miski wlać kefir, dodać 2 szklanki kaszy manny. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut do napęcznienia kaszy. W drugiej misce utrzeć na jednolitą masę miękkie masło z cukrami i jajkami. Pod koniec dodać szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i sodę. Maślano-jajeczną masę wymieszać z kaszą i kefirem. Można dodać do ciasta pokrojone jabłka, banany, rodzynki czy inne suszone owoce. Przelać ciasto do formy o średnicy 24-26cm, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni, piec 35-40 min, do uzyskania złotego koloru.

Przepis pochodzi ze strony: 
https://gotovim-doma.ru/recipe/18524-vkusnyy-mannik-na-kefire