Składniki:
- 3 duże jajka
- 180g drobnego cukru do wypieków (zastąpiłam 100g erytrolem)
- 180 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier cytrynowy (15g)
- 120ml pulpy z owoców marakui (4-5 owoców)
- 280g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu umieścić jajka, cukier, olej, ekstrakt z wanilii i cukier cytrynowy. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Dodać pulpę z marakui i wymieszać. Bezpośrednio do wymieszanych składników dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25cm (lub keksówki), piec w temp. 170 stopni przez ok. 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony
https://mojewypieki.com/przepis/ciasto-kokosowe-z-marakuja
W oryginalnym przepisie było jeszcze 200ml kwaśnej śmietany, ale i bez niej ciasto było dość rzadkie.