piątek, 5 września 2014

TORT CZEKOLADOWY

Ciasto:

  • 170g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200g masła
  • 200g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 7 g (3-4 łyżki kakao)
  • 400g brązowego cukru
  • 75ml maślanki
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Przełożenie:
  • 250ml śmietanki 30%
  • 200g (2 tabliczki) czekolady
  • 2 łyżki brązowego cukru

poniedziałek, 1 września 2014

KABACZEK FASZEROWANY

Składniki:

  • 1 spory kabaczek
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 45 dag mięsa mielonego
  • 2 nieduże marchewki
  • 2 pomidory
  • kilka fasolek szparagowych (opcjonalnie)
  • łyżka kaszy jaglanej (opcjonalnie)
  • czubryca czerwona
  • sól, pieprz
  • tarty żółty ser
Kabaczek umyć, przekroić na pół, wydrążyć. Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso, utartą na drobnych oczkach marchewkę oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, a także kaszę jaglaną i drobno pokrojoną fasolkę. Poddusić chwilę, poki mięso nie straci różowego koloru i nie wyparuje woda z pomidorów. Przyprawić solą, pieprzem i czubrycą. Nałożyć farsz do wydrążonych kabaczków, piec ok. 1h w temp. 180st. Pod koniec posypać tartym żółtym serem.