niedziela, 10 marca 2019

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE OWSIANE

Składniki (na 8 sztuk):

  • 150g mąki żytniej razowej
  • 220g mąki pszennej
  • 80g płatków jaglanych
  • 80g mąki owsianej
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • ok. ćwierć kostko drożdży (25-30g)
  • 4 łyżki oliwy/oleju
  • 40 siemienia lnianego
W garnuszku lekko podgrzać mleko i wodę, rozpuścić drożdże. Suche składniki wymieszać w misce, zalać mlekiem i wodą z drożdżami, dodać oliwę. Wyrobić ciasto, zostawić na ok. 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić, podzielić na równe części, uformować bułeczki. Nagrzać piekarnik do 200st. Piec ok. 20min.

Oryginalny przepis pochodzi z opakowania mąki owsianej Melvit.

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:

  • 500g płatków owsianych
  • cukier waniliowy
  • szklanka cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka masła (200g)
  • 3 jajka
Wersja urozmaicona:
  • 400g płatków owsianych
  • pozostałe składniki bez zmian
  • 100g ulubionych bakalii (rodzynki, żurawina, posiekane drobno orzechy)
  • 2 łyżki rumu
  • 50g wiórków kokosowych
Składniki połączyć, uformować na blasze ciastka, piec w temp. 180st aż ciastka będą lekko brązowe.

Oryginalny przepis  - Anny Leszczyńskiej-Rożek z "Gościa Niedzielnego"