piątek, 3 maja 2024

TWAROGOWE BUŁECZKI NADZIEWANE SEREM

 


Składniki (na 16 bułeczek):

  • 250g twarogu
  • 30g oliwy
  • ok. 100ml wody
  • 500g mąki
  • torebka (15g) proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 150g sera górskiego (dałam cheddar)
  • kilka ząbków czosnku
  • 50g masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Włożyć do dużej miski twaróg, wlać oliwę i wodę, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni z włączonym termoobiegiem.

Zetrzeć ser górki, wycisnąć przez praskę czosnek i wymieszać. Podzielić ciasto na 16 jednakowych kawałków. Z każdego uformować kulkę, wycisnąć w kulce dołek i włożyć łyżeczkę nadzienia serowego. Brzegi kulki dookoła ścisnąć razem tak, aby ser w całości znalazł się wewnątrz (uformować z kulek małe bułeczki i ściśniętą stroną do dołu ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Piec bułeczki 10 minut w rozgrzanym piekarniku.

W tym czasie roztopić masło i wymieszać z natką pietruszki. Wyjąć na chwilę bułeczki z piekarnika, posmarować pędzlem połową masła z pietruszką i piec jeszcze 5 minut. Pozostałym masłem posmarować bułeczki tuż po wyjęciu i podawać jeszcze ciepłe. 

Przepis pochodzi z gazety "Pieczenie jest proste. Delikatesy z piekarnika" nr 1/2024

STRUCLA Z TWAROGIEM

 



Składniki (na 2 długie keksówki):

Zaczyn:

  • pół kostki drożdży (50g)
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki
  • kilka łyżek letniego mleka
Składniki na ciasto:
  • odrobina soli
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka (w oryginalnym przepisie 1 jajko i 2 żółtka)
  • szklanka letniego mleka
  • 200g roztopionego masła
  • zaczyn
Nadzienie:
  • 50-60dag twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • pół szklanki cukru (lub erytrytolu)
  • olejek pomarańczowy
  • łyżka stopionego masła (niekoniecznie)
Z drożdży, mleka, cukru i mąki przygotować zaczyn, odstawić na 15 minut. Następnie do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki wraz z zaczynem, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Przygotować nadzienie - w drugiej misce rozgnieść twaróg widelcem, dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki.

Wyrośnięte ciasto krótki wyrobić, aby się odpowietrzyło. Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt, rozłożyć na nim połowę nadzienia. Zwinąć w rulon jak roladę, przekroić na pół wzdłuż, nie docinając jednak do końca z jednej strony. Zaplatać podobnie jak chałkę (tyle, że z dwóch pasm). Przełożyć delikatnie do keksówki. Piec ok. 40 minut w 150 stopniach.

Udekorować lukrem.

Przepis pochodzi z grupy na FB Sielskie życie na wsi - spokojne i wesołe (autorka Renata Urbaszewska)

wtorek, 30 kwietnia 2024

SERNIK Z MANGO

 



Składniki na spód
:

  • 100g mąki pszennej
  • 60g masła w temperaturze pokojowej
  • 60g cukru pudru
  • 15g kakao
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Masa twarogowa:

  • 1kg twarogu
  • 150g cukru
  • 60g  miękkiego masła
  • 5 dużych jajek
  • duże dojrzałe mango lub pulpa mango z puszki (470g)
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
Krem śmietankowy:
  • 250g mascarpone
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 dojrzałe mango
  • płaska łyżeczka cukru
  • 5 łyżek wody
  • szczypta budyniu śmietankowego lub skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki na kruchy spód (oprócz wody) wyrobić w malakserze lub ręcznie do momentu, kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt sucha, dolać zimnej wody i wyrobić. 

Kruszonkę wysypać do tortownicy / blachy. Wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w 180 stopniach ok. 15 min (pominęłam ten punkt).

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je minimum 2h wcześniej z lodówki. Do miski włożyć twaróg, masło, cukier oraz opcjonalnie łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Miksować na średnich obrotach miksera jedynie do połączenia się składników. Dodawać stopniowo po jednym jajku (miksując przez kilka sekund po dodaniu każdego).  Dodać skrobię / budyń, miksować przez kilkanaście sekund. Dodać zblendowane mango / pulpę z puszki, miksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód.

Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Na dno piekarnika można włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą, aby wytworzyć parę wodną - to zapewnia wilgotność w trakcie pieczenia, sernik wychodzi równy, bez pęknięć. A jeszcze lepiej - upiec w kąpieli wodnej, czyli wstawić blachę z sernikiem do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą.

Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję. Metodę tę stosujemy tylko do serników z dodatkiem całych jajek, bez ubijania białek osobno. 

Piec 40 minut w temperaturze 165 stopni, a potem 40 minut w temperaturze 140 stopni. Ustawić na cały czas pieczenia grzanie góra-dół, bez termoobiegu. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.

Po tym czasie wystudzić sernik w zamkniętym piekarniku przez ok. 10 min., później lekko uchylić drzwiczki albo zostawić sernik w środku aż do całkowitego wystudzenia. 

Krem śmietankowy - w misce zmiksować schłodzone mascarpone (250g) ze śmietanką (100ml) oraz cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) do powstania sztywnego kremu. 

Do małego garnka wrzucić pokrojone w kostkę mango, dodać płaską łyżeczkę cukru i wodę, ok. 5-6 łyżek. Gotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Wsypać szczyptę budyniu lub skrobię, aby zagęścić mango i stworzyć coś w rodzaju frużeliny. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy sernik całkowicie wystygnie, udekorować wierzch kremem i mango. Można też posypać pestkami granatu.

Przepis pochodzi ze strony: https://poprostupycha.com.pl/przepis/sernik-z-mango/

Przepis na spód: https://mojewypieki.com/przepis/sernik-z-mango

poniedziałek, 22 kwietnia 2024

INDYK Z DYNIĄ, MARCHEWKĄ I CEBULKĄ

 Składniki:

  • 600-700g piersi z indyka lub kurczaka
  • 1-2 cebula
  • marchewka
  • szklanka dyni, startej na tarce
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • łyżeczka majeranku (dałam świeży lubczyk zamiast)
  • kilka liści laurowych
  • łyżka mąki do obtoczenia mięsa
  • szklanka wody lub bulionu
  • pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki (dałam 18%)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
  • masło klarowane, oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
Mięso umyć, pokroić na mniejsze filety. Każdy kawałek przyprawić kurkumą, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem, na koniec delikatnie obtoczyć w mące. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso z obu stron, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, a następnie dodać startą marchew i dynię. Dusić chwilę warzywa na średniej mocy palnika. Dodać podsmażone wcześniej mięso i całość zalać bulionem. Dodać liść laurowy i majeranek. Doprowadzić do zagotowania i dusić pod przykryciem ok. 10-15 min. Kiedy mięso zmięknie, dolać śmietanę i dusić jeszcze chwilę całość na najmniejszym ogniu. Sos powinien być kremowy i aksamitny, w trakcie gotowania powinien się zredukować. Jeśli zależy nam, aby był bardziej gęsty, można odlać chochlą 1/3 sosu, zmiksować na gładko i z powrotem wlać na patelnię.
Danie podawać posypane posiekaną natką pietruszki. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.tysiagotuje.pl/2018/10/kurczak-z-dynia-marchewka-i-cebulka.html

MANOOSHE - LIBAŃSKI CHLEBEK


 Składniki (na 10 sztuk):

  • 7g suchych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki + szklanka ciepłej wody
  • 600g (4 szklanki) mąki chlebowej + do podsypywania
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki oliwy + trochę do smarowania miski
Drożdże rozpuścić z cukrem w połowie szklanki wody. Dodać do mąki razem z solą, oliwą i resztą wody. Wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.

Ciasto włożyć do miski posmarowanej lekko oliwą. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (na 1-2h). Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 porcji - kulek. Formować okrągłe, ok. 20cm placki. Odłożyć na 20-25 min. Posypać przyprawami lub posmarować pastą i piec ok. 5 min w bardzo mocno nagrzanym piekarniku, min. 250 stopni.

pasta z zatarem/dukką (porcja na jeden chlebek, smarować przed pieczeniem):
  • 2 łyżeczki przyprawy zatar / dukki
  • 2 łyżeczki oliwy
Albo:
  • łyżka jogurtu greckiego
  • łyżeczka oliwy
  • 1/4 łyżeczki harissy
  • szczypta kuminu
  • posiekana dymka/szczypiorek
  • sezam
  • sól
Przepis pochodzi ze strony: https://www.magazynkuchenny.com/manooshe-na-trzy-sposoby/

piątek, 19 kwietnia 2024

KROKIECIKI PAPRYKOWO-SEROWE

 Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 300g parmezanu
  • 200g czerstwego chleba
  • 60g orzeszków pinii
  • oliwa z oliwek
  • buła tarta
  • papryczka w proszku
  • sól, pieprz
Paprykę opłukać, oczyścić i ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i olejem. Piec przez 10 min w temp. 220 stopni.

Po upieczeniu ostudzić, następnie zdjąć skórkę i zmiksować z czerstwym chlebem, papryczką, startym parmezanem, orzeszkami pinii, solą i pieprzem. 

Z tak przygotowanej masy formować okrągłe kulki, obtoczyć w bułce tartej i wstawić ma 10 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podawać np. posypane świeżą natką pietruszki. Ja podałam z sosem tzatziki.

Przepis pochodzi z książki "Złota łyżka" (Giovanni Ballarini, wyd. "Jedność")

niedziela, 7 kwietnia 2024

GRZEBIEŃ ZE SCHABU

 


Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 100g tartego parmezanu
  • 100g migdałów bez skórki
  • po 4 gałązki tymianku, oregano, bazylii i mięty
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 żółtka
  • kilka ząbków czosnku
  • 100ml bulionu (może być z kostki)
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
Schab natrzeć solą i pieprzem, schłodzić (zimny łatwiej ponacinać). Migdały podprażyć na patelni, posiekać. Przygotować farsz - ser zetrzeć na tarce małych oczkach, dodać zmielone migdały, żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól oraz pieprz. 

Schab naciąć 4 razy wzdłuż, mniej więcej do połowy. W nacięcia włożyć farsz. Do naczynia żaroodpornego wlać bulion i wino, włożyć mięso. Przykryć folią aluminiową i piec 45 min w 200 stopniach, polewając od czasu do czasu sosem. Okryć i piec jeszcze 45 min w 180 stopniach. Dobry na zimno i na gorąco.

Oryginalny przepis Ewy Koterskiej z Malborka z "Kobiety i życia" (kwiecień 2024)