poniedziałek, 5 października 2020

CIASTO CZEKOLADOWA ŚLIWKA

 


Składniki (na blachę 36x25cm):

Kakaowy biszkopt:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem maślano-budyniowy:
  • szklanka mleka (250ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki proszku budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200g masła
Wierzch ciasta - śliwki z czekoladą:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 400g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
Białka ubić na sztywno, dosypać powoli, cały czas ubijając, niepełną szklankę cukru. Ubijać, aż białka będą lśniące. Dodać pojedynczo 5 żółtek, następnie obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. 
Wylać masę na blaszkę 36x25cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25 min, do tzw. "suchego patyczka". 

2 łyżki proszku budyniowego oraz 2 łyżki mąki wymieszać z niewielką ilością mleka. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego cienką strużką mleko z mąką i proszkiem budyniowym. Dodać cukier i gotować na wolnym ogniu, cały czas dokładnie mieszając, aby nie było grudek, bardzo gęsty budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie dodać po jednej łyżce masło, miskując z masą budyniową. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać.

Śliwki zalać wrzątkiem, odstawić na 30 min, dokładnie odcedzić. Przekroić każdą na pół, wystudzone układać na kremie budyniowym. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i polać śliwki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż krem stężeje, a czekolada zastygnie. Najlepsze jest na drugi dzień.

Przepis pochodzi ze strony: 
https://www.poezja-smaku.pl/czekoladowa-sliwka-prawdziwa-poezja-smaku/

FOCACCIA Z BAKŁAŻANEM

 


Składniki (na dużą blachę piekarnika):

  • 800g mąki (dałam 600g zwykłej pszennej i 200g żytniej pytlowej)
  • 12g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 200ml oliwy
  • łyżeczka soli
  • kilka ząbków czosnku
  • bakłażan
  • łyżeczka sproszkowanego kuminu
  • szczypta chili
  • szczypta mielonej kozieradki
  •  kilka listków świeżego rozmarynu
W misce wymieszać 500ml letniej wody, drożdże i cukier. Dodać 125ml oliwy i dosypywać powoli mąkę i sól, ugniatając ciasto, aż uzyskamy jednolitą konsystencję (powinno odchodzić od ręki). Odstawić je na 2-3h do wyrośnięcia w delikatnie naoliwionej misce (powinno podwoić swoją objętość). Ciasto przełożyć do głębokiej prostokątnej blachy od piekarnika, wysmarowanej obficie oliwą. Najlepiej wykładać je palcami, robiąc charakterystyczne dla focacci otwory. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z 2 łyżkami oliwy, posmarować focaccię. Bakłażana pokroić w plastry, posolić, po ok. 15 min usunąć sok ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się goryczki (powtórzyć z drugiej strony). Plastry bakłażana ułożyć na wierzchu ciasta, posypać przyprawami oraz gruboziarnistą solą. Piec 20-30min w piekarniku rozgrzanym do 230stopni.

Oryginalny przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" (07/2019)

KALAFIOR PO MAROKANSKU Z POMIDORAMI I OLIWKAMI

 


Składniki (na 4-5 porcji):

  • 800g kalafiora (mała główka)
  • 600g pomidorów, pokrojonych w cząstki
  • 125ml bulionu z kurczaka lub wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 100ml oliwy z oliwek
  • szczypta cynamonu
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • po pół łyżeczki kurkumy i chili
  • 4 łyżeczki miodu
  • sok z jednej cytryny
  • 40g zielonych oliwek bez pestek (u mnie czarne)
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Rozgrzać na głębokiej patelni 3 łyżki oliwy, dodać podzielony na niewielkie różyczki kalafior i podsmażać, mieszając 15-20min, aż się zrumieni i zmięknie. Rozgrzać pozostałą oliwę na innej patelni, wrzucić zmiażdżony czosnek i podsmażać, mieszając, ok. 3 minuty. Wsypać przyprawy i podsmażać, mieszając, 1-2 minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać pomidory, bulion oraz miód i doprowadzić do wrzenia. Dodać do kalafiora, wlać sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i podsmażać 7-8 minut, aż kalafior i pomidory zmiękną. Dodać oliwki i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 

Oryginalny przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" 07/2019 (za "Kalafior to król" Leanne Kitchen