niedziela, 25 marca 2018

TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
Składniki na masę:
  • 50 dag serka mascarpone
  • 2 tabliczki czekolady (200g, gorzka i mleczna)
  • 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
Ponadto:
  • 70 dag wiśni (mogą być mrożone)
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Potem dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać przez ok. 4 min. Na koniec dodać w kilku turach wymieszane i przesiane przez sito sypkie składniki - mąki i kakao. Delikatnie wymieszać, aby nie zniszczyć ubitej piany. Zebrać ciasto z samego dna miski i ponownie delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, piec w piekarniku nagrzanym do 175st przez 40min. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości 50cm i przestudzić. 

Wiśnie rozmrozić w temperaturze pokojowej lub delikatnie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Powoli dodawać serek mascarpone. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać w kilku partiach do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. 

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem podzielić n na 3 części. Pierwszy biszkoptowy krążek nasączyć częścią soku z wiśni (w wersji dla dorosłych może to być likier wiśniowy), rozprowadzić na nim 1/3 masy czekoladowej, na kremie ułożyć wiśnie. Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć. Na koniec ułożyć trzeci krążek, nasączyć go sokiem z wiśni, rozprowadzić na nim ostatnią część kremu, posmarować nim boki i udekorować różyczkami rant tortu. Obok różyczek układać osączone z soku wiśnie. 

Gotowy tort wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://www.ciasta.net/tort-czekoladowy-z-wisniami.php

niedziela, 18 marca 2018

WYTRAWNE CIASTECZKA SEROWE

Składniki na 2 blachy:

  • 200g żółtego sera
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 250g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy
  • 4-5 łyżek mleka
Dodatkowo:
  • ulubione przyprawy do posypania (np. czarnuszka, rozmaryn, słodka papryka, lubczyk, kminek itp.)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać miękkie masło, utarty na dużych oczkach ser oraz pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na 1h do lodówki.
Następnie cienko rozwałkować, wykrawać niewielkie ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować białkiem i posypać ulubionymi przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 10-15min.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://www.facebook.com/produktyemix/?rc=p

SAŁATKA Z FASOLĄ I PAPRYKĄ

Składniki:

  • 200-250 g ugotowanej drobnej czarnej fasoli
  • pół żółtej papryki
  • czerwona papryka
  • po kilka pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
  • łyżka kaparów
  • garść czarnych oliwek
  • nieduża łagodna cebula
  • sok z połówki cytryny
  • bazylia, tymianek, czosnek niedźwiedzi
  • oliwa
Fasolę namoczyć dzień wcześniej, następnego dnia ugotować, przepłukać na sitku. Dodać pokrojoną paprykę, cebulę i resztę składników, wymieszać z przyprawami, polać oliwą.

POTRAWKA Z KRÓLIKA Z BIAŁYM WINEM I WARZYWAMI

Składniki:

  • 1 tuszka królika, podzielona na mniejsze kawałki (1,2-1,5 kg)
  • cebula
  • 1-2 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka łyżek mąki
  • garść czarnych oliwek
  • łyżka kaparów
  • szklanka białego wina wytrawnego
  • 0,5 litra bulionu
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu (najlepiej gałązka świeżego)
  • sól, pieprz, oliwa
Kawałki królika przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć z każdej strony na oliwie, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, czosnek, marchew i seler naciowy, przełożyć do garnka z królikiem. Dodać pozostałe składniki i przyprawy. Przykryć i dusić na małym ogniu przez ok. godzinę, co jakiś czas mieszając. Podawać z ryżem lub ulubioną kaszą. 

poniedziałek, 12 marca 2018

BATONIKI OWSIANO-ORZECHOWE Z ŻURAWINĄ

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki miodu
  • 50g roztopionego masła
  • pół szklanki orzechów (u mnie ziemne, mogą być też migdały i in.)
  • 20 dag żurawiny lub rodzynek (w oryginalnym przepisie pół szklanki)
  • 3 łyżki świeżo zmielonych nasion lnu
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub brązowego
Do przygotowania batonów potrzebna będzie większa forma wyłożona papierem do pieczenia. Płatki oraz orzechy wysypujemy na formę i prażymy w piekarniku nagrzanym do 180st. 10-15 min (jest to opcjonalne). Do dużej miski wysypujemy wszystkie sypkie składniki, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy roztopione masło i miód. Mieszamy bardzo dokładnie, potem wylewamy masę na papier do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy. Całość pieczemy w piekarniku ok. 20min i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wypiek kroimy na podłużne batony, można każdy z nich owinąć papierem do pieczenia lub śniadaniowym, aby się nie sklejały. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://malewypieki.pl/zdrowe-batony/