środa, 13 maja 2020

CANTUCCINI (ciasteczka migdałowe)

Składniki:

  • 180-200g migdałów
  • 250g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki olejku migdałowego
  • 30g masła
Migdały zalać wrzątkiem, następnie obrać ze skórki. Rozłożyć na ściereczce i pozostawić do wyschnięcia.

W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać olejek, masło i jaka, zagnieść jednolite ciasto. Wmieszać migdały. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek. Wałki ułożyć na blasze do pieczenia w szerokich odstępach. Ciasto podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200st. Wyjąć blachę i poczekać, aż ciasto lekko ostygnie. 

Ciasto pokroić w lekko ukośne kawałki (kromki) o grubości 1-2cm. Ciasteczka ułożyć poziomo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec kolejne 10 min w temp 200st, aż się ładnie zarumienią. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

sobota, 9 maja 2020

GRYCZAK

Składniki:

  • 500g kaszy gryczanej palonej
  • twaróg półtłusty 500-600g
  • pół kostki masła (100g)
  • litr mleka
  • 2-3 jajka
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • sól, pieprz
  • opakowanie przyprawy do kaszy gryczanej Kamisa
  • ewentualnie 400ml smietany