czwartek, 20 lutego 2014

ORKISZOWO-PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY Z TWAROGIEM I KOLENDRĄ

Składniki (na jeden duży bochen):

  • 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 500g mąki pszennej typ 550
  • 84g świeżych drożdży
  • 2 łyżki soli
  • 150g twarogu
  • łyżeczka mielonej kolendry
Z 500ml letniej wody, drożdży i 6 łyżek mąki zrobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Następnie dodać rozgnieciony widelcem ser, sól, kolendrę, 350 ml ciepłej wody i stopniowo dodawać mąkę (można na początku, póki ciasto jest dość rzadkie, wymieszać mikserem). Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.  Następnie ponownie krótko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i przełożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę (ewentualnie dużą okrągłą formę do ciasta). Przykryć i odstawić jeszcze na 15min. Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 250st. Po upływie 15-20 min na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą i zmniejszyć temperaturę do 180st. Piec jeszcze ok. 1h. Po wyjęciu bochenek spryskać zimną wodą i ostudzić na kratce kuchennej.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Chleby, bułki, bułeczki", wyd. Świat książki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz