czwartek, 19 marca 2015

CIECIERZYCA Z RYŻEM I PASTĄ CURRY

Składniki:

  • 0,5 kg suchej ciecierzycy
  • 230g ryżu parboiled
  • 2-3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • 5 pomidorów
  • słoiczek zielonej pasty curry
  • sól, pieprz, oliwa
  • kurkuma
Ciecierzycę namoczyć przez noc, wylać wodę, zalać świeżą i ugotować do miękkości. W oddzielnym garnku ugotować ryż. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną paprykę i czosnek, poddusić, pod koniec dodać pomidory, sól, pieprz i kurkumę. W dużym garnku wymieszać wszystkie składniki razem z pastą curry. 

środa, 11 marca 2015

OŚMIORNICA Z RYŻEM I WARZYWAMI

Składniki:
  • mrożona ośmiornica (trochę ponad 1kg)
  • 300g ryżu
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2-3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka liści laurowych
  • papryczka peperoncini
  • oliwa, sól, pieprz
Mrożoną ośmiornicę włożyć do garnka, dodać 2 pokrojone cebule i liście laurowe, zalać szklanką wody i gotować do miękkości cebuli. W innym naczyniu zeszklić na oliwie ostatnią cebulę i rozgnieciony czosnek, dodać pomidory z puszki i papryczkę peperoncini, poddusić, po chwili dodać ryż. Wlać wywar od gotowania osmiornicy. Ośmiornicę wyjąć, pokroić na kawałki, dodać do ryżu, kiedy ten będzie już gotowy, chwilę razem pogotować, przyprawić solą i pieprzem.

niedziela, 8 marca 2015

SAŁATKA Z KIEŁKAMI RZODKIEWKI

Składniki:

  • kiełki rzodkiewki (z całego opakowania nasion0
  • pół żółtej papryki
  • kilka łyżek kukurydzy
  • kilka pomidorków koktailowych
  • oliwa, cytryna, sól, pieprz