czwartek, 16 maja 2024

CIASTO NORWESKIE

Składniki na ciasto:

  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 100g cukru
  • 50ml mleka
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bezę:

  • 8 białek jaj
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 60g płatków migdałowych
Składniki na krem budyniowy:
  • 700ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2x 40g)
  • 20g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka jaj
  • 120g cukru
  • 150 masła
  • 250g serka mascarpone
Ciasto - masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i dalej ucierać. Dodać żółtka jaj, ucierać, dodać mleko i dalej miksować. Przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Ciasto rozsmarować na blasze piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dosyć cienkie, ale podczas pieczenia wyrośnie na ok. 1cm. Blaszkę z ciastem na chwilę odstawić.

Beza - 8 białek ubić na sztywno z solą, dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż piana zrobi się lśniąca i nie będzie słychać chrzęstu cukru. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto, rozprowadzając równo po całej powierzchni. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 30 minut. Po wystudzeniu oddzielić ciasto od papieru do pieczenia i przekroić na pół tak, aby powstały dwa jednakowe blaty.

Krem budyniowy - do garnka z szerokim dnem wlać 600ml mleka, zagotować. Żółtka jaj utrzeć na puszystą masę, do podwojenia objętości. Wtedy dodać cukier i wszystko ucierać jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodać 100ml mleka, jajka i budynie. Mieszać do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje, dodać małym strumieniem masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszając. Gotować, aż budyń zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Zdjąć budyń z ognia, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstawaniu kożucha i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Gdy budyń wystygnie, utrzeć w misce masło na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, nadal ucierając mikserem. Po dodaniu całego budyniu dodać jeszcze serek mascarpone i miksować do momentu, aż krem zrobi się jednolity i gładki, bez żadnych grudek. 

Masę budyniową wyłożyć na jeden blat ciasta z bezą, przykryć drugim blatem i docisnąć (najlepiej w jakiejś prostokątnej formie). Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, aż stężeje (a najlepiej na całą noc).

Przepis pochodzi ze strony: https://kuchniamagdy.pl/przepisy/ciasta-i-slodkosci/slynne-ciasto-norweskie-ktore-podbija-swiat/

środa, 8 maja 2024

KOKOSOWY PUDDING Z CHIA


 Składniki (na 4 porcje):

  • puszka mleka kokosowego 400ml
  • 100-150ml dowolnego mleka
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1-2 łyżeczki jakiegoś słodzidła (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • świeże owoce do przybrania lub konfitura
Do miski wlać oba rodzaje mleka, wsypać ziarna chia i dodać słodzik, jeśli używamy. Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 1-2 minuty, przelać do salaterek i wstawić do lodówki przynajmniej na 3h lub na całą noc.
Następnego dnia gotowy pudding przybrać świeżymi owocami lub polać konfiturą.

Przepis pochodzi ze strony: https://www.jadlonomia.com/przepisy/kokosowy-pudding-chia/

wtorek, 7 maja 2024

ODRYWANY CHLEBEK ZIOŁOWY

 



Składniki:

  • 20g suchych drożdży (lub 40g świeżych)
  • szklanka ciepłego mleka
  •  600g mąki pszennej (u mnie 500g mąki jasnej orkiszowej i 1--g jaglanej)
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • pół szklanki wody
Ponadto:
  • 100-120g masła
  • 3 łyżki suszonego koperku
  • 3 łyżki suszonej bazylii
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 łyżki suszonej natki pietruszki (lub inny zestaw ulubionych ziół)
  • szczypta soli
Drożdże, wodę, letnie mleko, cukier wymieszać ze 100g mąki. Przykryć i zostawić pod przykryciem na 15min. Następnie dodać mąkę z solą i wymieszać. Dodać oliwę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Masełko wymieszać z suszonymi (lub świeżymi) ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować, posmarować masełkiem ziołowym. Rozwałkowane ciasto pociąć na pasy. Każdy pas zwinąć w harmonijkę. Ułożyć w tortownicy, przykryć i zostawić na 20min (póki się nagrzewa piekarnik). Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ziolowy-chlebek-273355

piątek, 3 maja 2024

TWAROGOWE BUŁECZKI NADZIEWANE SEREM

 


Składniki (na 16 bułeczek):

  • 250g twarogu
  • 30g oliwy
  • ok. 100ml wody
  • 500g mąki
  • torebka (15g) proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 150g sera górskiego (dałam cheddar)
  • kilka ząbków czosnku
  • 50g masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Włożyć do dużej miski twaróg, wlać oliwę i wodę, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni z włączonym termoobiegiem.

Zetrzeć ser górki, wycisnąć przez praskę czosnek i wymieszać. Podzielić ciasto na 16 jednakowych kawałków. Z każdego uformować kulkę, wycisnąć w kulce dołek i włożyć łyżeczkę nadzienia serowego. Brzegi kulki dookoła ścisnąć razem tak, aby ser w całości znalazł się wewnątrz (uformować z kulek małe bułeczki i ściśniętą stroną do dołu ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Piec bułeczki 10 minut w rozgrzanym piekarniku.

W tym czasie roztopić masło i wymieszać z natką pietruszki. Wyjąć na chwilę bułeczki z piekarnika, posmarować pędzlem połową masła z pietruszką i piec jeszcze 5 minut. Pozostałym masłem posmarować bułeczki tuż po wyjęciu i podawać jeszcze ciepłe. 

Przepis pochodzi z gazety "Pieczenie jest proste. Delikatesy z piekarnika" nr 1/2024

STRUCLA Z TWAROGIEM

 



Składniki (na 2 długie keksówki):

Zaczyn:

  • pół kostki drożdży (50g)
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki
  • kilka łyżek letniego mleka
Składniki na ciasto:
  • odrobina soli
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka (w oryginalnym przepisie 1 jajko i 2 żółtka)
  • szklanka letniego mleka
  • 200g roztopionego masła
  • zaczyn
Nadzienie:
  • 50-60dag twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • pół szklanki cukru (lub erytrytolu)
  • olejek pomarańczowy
  • łyżka stopionego masła (niekoniecznie)
Z drożdży, mleka, cukru i mąki przygotować zaczyn, odstawić na 15 minut. Następnie do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki wraz z zaczynem, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Przygotować nadzienie - w drugiej misce rozgnieść twaróg widelcem, dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki.

Wyrośnięte ciasto krótki wyrobić, aby się odpowietrzyło. Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt, rozłożyć na nim połowę nadzienia. Zwinąć w rulon jak roladę, przekroić na pół wzdłuż, nie docinając jednak do końca z jednej strony. Zaplatać podobnie jak chałkę (tyle, że z dwóch pasm). Przełożyć delikatnie do keksówki. Piec ok. 40 minut w 150 stopniach.

Udekorować lukrem.

Przepis pochodzi z grupy na FB Sielskie życie na wsi - spokojne i wesołe (autorka Renata Urbaszewska)