wtorek, 31 maja 2022

CHLEB ORKISZOWY Z SOKIEM JABŁKOWYM

 


Składniki:

  • 500ml wody
  • 250ml soku jabłkowego
  • szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szklanka mąki żytniej pytlowej
  • szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki zakwasu
  • łyżeczka soli
  • garść pestek słonecznika
Wieczorem dnia poprzedniego wymieszać w misce 250ml wody z 2 łyżkami zakwasu i szklanką mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Zostawić na całą noc. Rano dodać 250ml wody, 250ml soku jabłkowego, pozostałe mąki, sól i ziarna słonecznika. Wymieszać i zostawić w formie (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką pełnoziarnistą) do wyrośnięcia. Wieczorem upiec w piekarniku (15 min w temp. 220st i ok. godziny w 180 st).

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z GRZYBAMI

 


Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 żółtka (dałam jedno)
  • jajko
  • 70g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 20g drożdży
  • łyżeczka cukru
Farsz:
  • 400g pieczarek lub grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie 2 garście startego żółtego sera
Farsz - cebulę pokroić, poddusić na oleju na złoty kolor, grzyby pokroić i podsmażyć razem z cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku, przestudzić.

Ciasto - śmietanę połączyć w misce z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki, poczekać, aż drożdże "ruszą". Połączyć ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Ugniatać, aż powstanie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 0,5cm. Przekroić na pół równolegle do dłuższego boku. 

Na każdym prostokącie (powinien mieć ok. 10cm x 30cm) nałożyć farsz z grzybów 2cm od brzegu i zawinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Spłaszczyć trochę i w odstępach kilku cm odcisnąć rowki. W tych miejscach będą się oddzielać poszczególne paszteciki. Odstawić do wyrośnięcia. 

Przed wstawieniem do piekarnika rozgrzanego do 180st można posmarować paszteciki rozmąconym jajkiem. Piec na złoty kolor. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.olgasmile.com/paszteciki-drozdzowe.html

wtorek, 24 maja 2022

DORSZ CZARNIAK W SOSIE ŚMIETANOWO-MAJONEZOWYM

 


Składniki:

  • 3 duże filety dorsza czarniaka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • kilka plastrów sera żółtego
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • sok z połówki cytryny
Czarniaka pokroić na porcje i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni i piec rybę pod przykryciem ok. 25 min. Pod koniec odkryć, na każdy kawałek położyć plasterek serai zapiekać do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. 

Oryginalny przepis pochodzi z: 
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-czarniak-dorsz-w-sosie-smietanowo-majonezowym-375454

wtorek, 17 maja 2022

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

 


Składniki na ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 50g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 200g masła
  • 600g dowolnych owoców (mogą być też mrożone)
Kruszonka:
  • 100g schłodzonego masła
  • 150g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli, dalej ucierając, Wbić jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu, Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników. 
Blachę o wymiarach 20cm x 30 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami do góry. Posypać równomiernie kruszonką. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 45 min, do tzw. suchego patyczka. 

Mrożonych owoców nie rozmrażać przed dodaniem do ciasta. Wystarczy oprószyć je w mące ziemniaczanej i dodać do ciasta. Ciasto należy wtedy piec nieco dłużej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony https://mojewypieki.com/przepis/ciasto-ucierane-z-owocami-i-kruszonka-najlepsze

BABKA CYTRYNOWA

 


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru cytrynowego (15g)
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
  • ewentualnie łyżeczka białka w proszku (lukier będzie bielszy)
Masło roztopić w garnuszku na niewielkim ogniu i zostawić do wystygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, ubić mikserem na puszystą masę, dodając cukru. Następnie, ciągle miksując, dodawać na zmianę ostudzone masło i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny. W osobnym naczyniu ubić białka z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie sztywna, dodać ją do reszty składników, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną formy do pieczenia. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut, Po wyjęciu babki z pieca przygotować lukier cytrynowy. Do szklanki wycisnąć sok z połówki cytryny, a następnie dosypać przesiany na sitku cukier puder i wymieszać mikserem. Ilość cukru pudru zależy od tego, czy chcemy mieć lukier bardziej kwaśny, ale przezroczysty, czy biały, gęsty i bardziej słodki. 

Oryginalny przepis pochodzi z "Gościa Niedzielnego" (Anna Leszczyńska-Rożek)

poniedziałek, 2 maja 2022

CYTRYNOWO-MIGDAŁOWE CIASTO Z RICOTTĄ

 




Składniki:

  • 250g sera ricotta
  • 200g tartych migdałów
  • 100g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru cytrynowego (15g)
  • sok z 1 cytryny
  • płatki migdałów i cukier puder do dekoracji
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić. W drugiej misce ubić miękkie masło z cukrami, dodać żółtka, a następnie sok z cytryny. Wymieszać, po czym dodać ricottę i tarte migdały. Na koniec dodać ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. 
Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać masę i delikatnie wyrównać. Piec 45-50 min.
Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia. Wystudzone wyjąć z tortownicy i udekorować cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Oryginalny przepis pochodzi z opakowania tartych migdałów Tablier Blanc.