niedziela, 29 stycznia 2017

MUFFINKI MIGDAŁOWO-CZEKOLADOWE Z WIŚNiAMI

Składniki (na ok. 18 sztuk)i:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki migdałowej (w oryginale 2 szkl. mąki pszennej)
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru (120g)
  • 100 gorzkiej czekolady
  • 125g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 2 jajka
  • pół szklanki maślanki lub jogurtu (+ 2 łyżki)
  • szklanka wiśni
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, jajka, maślankę lub jogurt. Składniki obu naczyń połączyć, delikatnie zmiksować. Otrzymane ciasto będzie dość gęste. Dodać pokrojoną drobno czekoladę i wiśnie, wymieszać łyżką. Nakładać ciasto do foremek do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok. 25 min. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.com/post/muffiny-mocno-czekoladowe-z-wisniami