czwartek, 29 stycznia 2015

KRUCHE CIASTECZKA JAGLANE

Składniki:

  • 250g masła
  • 250g mąki jaglanej
  • 200g wiórków kokosowych
  • 200g nerkowców (ewentualnie innych orzechów)
  • 200g cukru
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 150g jugurtu naturalnego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nerkowce wymieszać z jogurtem i odstawić na godzinę, dodać rozpuszczone masło i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać resztę składników, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier posmarować tłuszczem, żeby ciastka się nie przyklejały. Formować rękami z ciasta kulki, spłaszczyć i rozgniatać widelcem na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200st na złoto - lekko brązowy kolor.

wtorek, 20 stycznia 2015

RYBA W INDYJSKIM SOSIE Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:

  • 3 spore filety ulubionej ryby
  • 3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki pieprzu
  • kawałek świeżego imbiru (ewentualnie sproszkowany)
Cebulę i czosnek pokroić, poddusić na oliwie, dodać kurkumę, pieprz, mleko kokosowe i pozostałe przyprawy. Rybę podzielić na porcje, ułożyć w naczyniu, zalać sosem i zapiekać w temp. 180st. ok poł godziny. 

niedziela, 18 stycznia 2015

CHLEB PASTERSKI

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej (typ 650)
  • 100g mąki orkiszowej oczyszczonej
  • 100g mąki jaglanej
  • 60 g suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 18g drożdży
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli i cukru
  • 50 ml oliwy
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka bazyli
  • 2 papryczki chili
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, wymieszać z mąką, odstawić do wyrośnięcia (ok. 20-30 min). Czosnek przepuścić przez praskę, zalać oliwą, dodać tymianek i bazylię oraz drobno pokrojone papryczki i suszone pomidory. Cebulę pokroić i przesmażyć na oliwie. Do wyrośniętego ciasta wrzucić jajko, podsmażoną cebulę i oliwę z czosnkiem, papryczką, pomidorami i przyprawami, wyrobić, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200st piekarniku 30 min. 
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Chleby, bułki i bułeczki", wyd. Świat Książki

wtorek, 13 stycznia 2015

SZARLOTKA

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 3 kopiaste łyżki mąki amarantusowej
  • 3 kopiaste łyżki mąki z kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 160g masła

ZAPIEKANKA Z CIASTA FILO Z CIECIERZYCĄ, CUKINIĄ i RYŻEM


Składniki:
  • kilka arkuszy ciasta filo (250-300g)
  • 200g ciecierzycy (suchej)
  • 100g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia cukinii
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka przyprawy typu "warzywko"
  • sól, pieprz, oliwa, stopione masło
Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyć w wodzie przez noc, gotować do miękkości (ok. 45-60min). Cebulę pokroić, przesmażyć na oliwie, po chwili dodać startą na dużych oczkach cukinię. Wymieszać z ugotowanym z 'warzywkiem" ryżem, dodać przyprawy, przestudzić. Dno i brzegi okrągłej formy do pieczenia wysmarować stopionym masłem, wyłożyć pierwszym arkuszem ciasta, posmarować go dokładnie stopionym masłem, ułożyć kolejny arkusz smarując masłem itd. Przestudzone nadzienie przełożyć delikatnie do formy, przykryć rogami ciasta, posmarować masłem. Piec w nagrzanym do 180st piekarniku ok. 20 minut (uważać, bo ciasto łatwo się rumieni).
Oryginalny przepis pochodzi stąd: http://www.pinkhungry.com/zapiekanka-z-ciecierzycy-w-ciescie-filo/

poniedziałek, 5 stycznia 2015

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ NA KRUCHYM SPODZIE

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 160g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki amarantusowej
  • szczypta soli
Jabłka:
  • 8-10 średnich jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki mąki jaglanej
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części (1/3 i 2/3), włożyć na ok. 0,5h do lodówki. Większą częścią wylepić spód w formie, w której będziemy piec szarlotkę. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki, odparować na patelni (ok. 20 min), dodać cynamon i imbir oraz mąkę jaglaną. Spód podpiec na lekki złoty kolor w piekarniku, wyłożyć na niego masę jabłkową, pozostałą 1/3 ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać ciasto. Piec ok. 0,5h w 180st.

sobota, 3 stycznia 2015

KULEBIAK Z NADZIENIEM MIĘSNYM

Składniki:
  • 700g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 30 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka masła


Nadzienie:
  • 50 dag mięsa wołowego
  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 100 kaszy jaglanej
  • 1-2 ziemniaki
  • 3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek, lubczyk, oregano, cząber, rozmaryn, ostra papryka

piątek, 2 stycznia 2015

ZUPA CEBULOWA

Składniki:
  • ok 1kg cebuli
  • kromka chleba żytniego razowego
  • 1 ziemniak
  • 100g śmietankowego serka topionego
  • 3 żółtka
  • 1,5 litra wywaru mięsnego
  • mały kubełek śmietany
  • olej/oliwa, sól, pieprz
Cebulę pokroić, przesmażyć na oliwie. Kromkę chleba podpiec do lekkiego zbrązowienia w piekarniku lub tosterze. Cebulę przełozyć do garnka, zala wywarem, dodać ziemniaka i kromkę chleba, gotować ok. 0,5h. Pod koniec dodać żółtka i serek śmietankowy oraz śmietanę (ostrożnie rozprowadzić ją najpierw w niewielkiej ilości zupy, żeby się nie zwarzyła, a następnie połączyć z resztą). Zupę przyprawić solą i pieprzem, zmiksować, podawać z grzanką z żółtym serem.