sobota, 19 sierpnia 2023

PASZTET Z INDYKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

 


Składniki:

  • 1-1,3kg mielonego mięsa z indyka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 200 twardej fety
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka ząbków czosnku
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • pół szklanki tartej bułki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • masło i bułka tarta do formy
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przesmażyć na oleju. Odstawić do przestudzenia. 

Do mielonego mięsa dodać roztrzepane jajka, pół pęczka natki pietruszki, pokrojone suszone pomidory (dobrze odsączone z zalewy), przestudzoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz pokrojoną z małą kostkę fetę. Wsypać pół szklanki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową.

Tak przygotowaną masę przełożyć do prostokątnej, wąskiej formy, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać wierzch surowego pasztetu i posmarować olejem. Piec w 190 stopniach ok. 1,5h, aż pasztet się ładnie zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę. 

Przepis Lucyny Wachnik z Marek ("Kobieta i Życie" wrzesień 2023)

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

 Składniki:

  • 2 torebki ryżu (200g)
  • 3 puszki tuńczyka w zalewie lub w oleju
  • puszka kukurydzy
  • por (biała część) lub cebula cukrowa
  • 6 jajek
  • 6 ogórków konserwowych
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • pęczek szczypiorku lub natki
Ryż ugotować tak, aby nie był kleisty (po ugotowaniu można go przelać zimną wodą i odstawić na sitku do odsączenia). Odsączyć kukurydzę, tuńczyka. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, drobno pokroić. Pora / cebulę pokroić w talarki, ogórki w kostkę, szczypiorek poszatkować. Dodać jogurt naturalny, majonez, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać, schłodzić w lodówce i podawać.

Oryginalny przepis - Anna Leszczyńska-Rożek ("Gość Niedzielny").

niedziela, 13 sierpnia 2023

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI


 Składniki:

  • 4 duże czerwone cebule (ponad 0,5 kg)
  • 125ml wytrawnego wina czerwonego
  • 40g cukru
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • odrobina suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć ją na małym ogniu, aż zmięknie i się zrumieni - ok. 10-15 min. Dodać cukier, zamieszać i dusić ok. 15 min (nie za długo, bo cebula będzie zbyt gorzka), aż cukier się rozpuści i skarmelizuje. Wlać wino, miód i ocet balsamiczny. Dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, ok. 30 min. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy sos się mocno zredukuje, konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Do bieżącego zużycia nie trzeba pasteryzować (trzymać w lodówce). Na zapas - pasteryzować 15 min.

Przepis Julii Rybki z Poznania "Kobieta i Życie" (wrzesień 2023) 

poniedziałek, 7 sierpnia 2023

STIFADO (GRECKI GULASZ WOŁOWY)


 

Składniki:

  • 2 kg łopatki wołowej
  • ok. 1 kg małych cebulek (perłowe lub szalotki)
  • puszka pomidorów
  • szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 0,5 szklanki - szklanka oliwy
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki przyprawy do stifado (bazylia, cebula, cynamon, liście laurowe, jałowiec, chili, sól morska)
Mięso pokroić w kostkę. Poddusić w szybkowarze razem z przyprawami i kilkoma łyżkami oliwy.
Cebulki obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki (jeśli są większe), przesmażyć na pozostałej oliwie wraz z czosnkiem. Dodać do mięsa wraz z winem i pomidorami. Dusić do miękkości mięsa (powinno się niemalże rozpływać na kawałki). Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Można zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej.

czwartek, 3 sierpnia 2023

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z SOSEM CURRY

 


Składniki:

  • pół średniej kapusty pekińskiej
  • 5-6 połówek brzoskwiń z puszki
  • 3 łyżki suszonej żurawiny (lub rodzynek)
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • czubata łyżeczka curry
  • sól, pieprz
Kapustę posiekać drobno. Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć gorącą wodą. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystko razem wymieszać. Jogurt połączyć z majonezem, dodać curry, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie z sałatką.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/08/surowka-z-kapusty-pekinskiej-z-sosem.html