czwartek, 24 listopada 2022

CIASTO Z JABŁKAMI KSIĘDZA PROBOSZCZA (PAWŁA S.)

 


Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki oleju
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 niedużych jabłek
Jajka ubić z cukrem przy pomocy miksera. Dodać mąkę z proszkiem, olej, ubijać. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na drobne kawałki, dodać do ciasta. Wymieszać łyżką z ciastem. Przełożyć do podłużnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto gotowe. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na ok. 15 min. Można posypać cukrem pudrem przed podaniem. 

UDKA KURCZAKA W SOSIE CURRY ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI

 


Składniki:

  • 12 udek z kurczaka bez skóry i kości (1,5-1,7kg)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • po płaskiej łyżeczce przyprawy curry i kurkumy
  • 300g pieczarek lub grzybów leśnych
  • główka czosnku
  • opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
  • 300-400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki oleju
Wymieszać paprykę, curry, kurkumę, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek z olejem. Natrzeć mieszanką udka kurczaka, włożyć na noc do lodówki. Dodać posiekane grzyby i szpinak (rozłożyć równomiernie w całym naczyniu, szpinaku nie trzeba wcześniej rozmrażać). Całość zalać śmietanką. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Oryginalny przepis pochodzi z "Kobiety i życia" (nr 11 (170) listopad 2022, przepis Doroty Wójcickiej z Niepołomic)

KOKOSOWE KULKI "RAFAELLO"


 Składniki (na 3 talerze kulek):

  • 140ml wody
  • 220g cukru (można połowę zastąpić erytrolem)
  • 250g mleka w proszku
  • 130g masła
  • migdały do nadziania
  • opakowanie wiórków kokosowych (300g?)
Wodę podgrzać z cukrem i masłem. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą, dodać mleko w proszku, zmiksować. Wystudzić, włożyć do lodówki. Jeśli masa będzie zbyt płynna, dosypać wiórki kokosowe (dosypałam 1/3 paczki lub więcej). Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, nadziane migdałem i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi z któregoś z numerów "Kobiety i życia".

sobota, 19 listopada 2022

BUŁECZKI FRANCUSKIE ŚNIADANIOWE

 


Składniki na 16 bułeczek:

Na rozczyn:

  • 25g świeżych drożdży
  • 300g mąki pszennej (typ 500)
  • 400ml lekko ciepłego mleka
  • 2og cukru
Na ciasto właściwe:
  • 350g mąki pszennej (zastąpiłam 150g mąką pełnoziarnistą orkiszową)
  • 50 miękkiego masła
  • 10g soli
  • mąka do podsypania
Do lekko ciepłego mleka dodać rozdrobnione drożdże i sól. Dobrze rozpuścić. Przesiać 300g mąki i wymieszać na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia - do podwojenia objętości.

Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, masło, sól i wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do misy i przykryć ściereczką. Tak pozostawić ok. 15 min w ciepłym miejscu, żeby odpoczęło. Wyłożyć ciasto na blat i uformować dwa równe wałki. Każdy podzielić na 8 równych części. 

Z 16 kawałków uformować bułeczki. Każdą obtoczyć w mące i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układać w odstępach ok. 3cm. 

Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na środkową półkę  i piec ok. 17-20 minut na złoty kolor. Bez termoobiegu z włączoną górą i dołem.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:

ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI

 


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg białej cebuli (1kg przed obraniem + dwie sztuki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 5 łyżek masła
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • ok. łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 250ml śmietanki kremówki (w oryginale 500ml)
  • szczypiorek
  • grzanki do podania
Cebule obrać, pokroić. Wrzucić na patelnię z roztopionym masłem. Dodać posiekany czosnek i łyżeczkę cukru. Przykryć i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 20 minutach zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień do średniego. Cebulę smażyć na lekko brązowy kolor jeszcze 20-30 min. Dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze minutę. Dolać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować jeszcze 25 minut. Doprawić solą, pieprzem i kremówką. Gotować kilka minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i grzankami.

Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Kobieta i życie" nr 11 (170) listopad 2022.