wtorek, 30 sierpnia 2016

SOK Z ARONII I LIŚCI WIŚNI

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 2 pomarańczy
  • sok z cytryny
  • 10 liści wiśni
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 litry wody

czwartek, 25 sierpnia 2016

PIKANTNY AJWAR

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 2 duże pomidory
  • 50 dag cebuli
  • pół główki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czubrycy czerwonej
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • opcjonalnie 1-2 łyżki octu
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, piec w piekarniku w temp. 220 st ok. 20 min, obrać ze skórki, usunąć nasionka, posiekać. Cebulę, czosnek i pozbawione pestek papryczki chilli drobno posiekać, smażyć kilka minut na oleju. Dodać paprykę i pomidory i całość dusić na małym ogniu ok. 40 min. Dodać przyprawy, wymieszać, gotować, aż soso zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować 15 min. 
Oryginalny przepis pochodzi z "Poradnika domowego" (sierpień 2014r.).

niedziela, 21 sierpnia 2016

CIASTO BISZKOPTOWE Z BEZĄ, KREMEM BUDYNIOWYM I GALARETKĄ

Składniki na biszkopt (na formę 20x30cm):

  • 3 duże jajka
  • szklanka mąki bezglutenowej
  • pół szklanki cukru (100g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka, a na koniec przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką), piec w piekarniku nagrzanym do 175st ok. 20-30 min (do tzw. suchego patyczka). 
Na dużą formę (25x35 cm) ilość składników podwoić - albo upiec 2 blaty oddzielnie, albo jeden i przekroić po wystudzeniu na pół. 

Składniki na bezę kokosową z makiem:
  • 6 białek
  • szklanka cukru (200g)
  • pół szklanki maku
  • 200g wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie pozostałe składniki. Przełożyć do formy i piec w 180st ok. 30min.

Składniki na masę budyniową:
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru (150g)
Do miski wlać żółtka, pół szklanki mleka, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Dodać masę z żółtek, caly czas intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać, zdjąć garnek z ognia. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. 

Dodatkowo:
  • maliny
  • 2 galatetki malinowe
  • 500ml wody
Na dno formy wyłożyć biszkopt, nałożyć połowę masy, przykryć bezą, pozostałą częścią masy, drugim biszkoptem, następnie ułożyć na nim maliny i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić przed podaniem przez kilka godzin (lub noc) w lodówce.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://malewypieki.pl/ciasto-delicja/

wtorek, 9 sierpnia 2016

SOS SŁODKO-KWAŚNY Z CUKINII I PAPRYKI, czyli SAŁATKA AKUBENS

Składniki:

  • 1,5kg cukinii
  • 1kg papryki
  • 1kg cebuli
  • 80-100ml octu
  • szklanka oleju
  • 100-150g cukru
  • 200g przecieru pomidorowego (większy słoiczek)
  • kilka liści laurowych
  • sól, pieprz, ziele angielskie

środa, 3 sierpnia 2016

TARTA PIECZARKOWA

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 120g zimnego masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • 50g mąki jaglanej
Nadzienie:
  • 500g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • ewentualnie kilka plasterków szynki
  • 150g tartego żółtego sera
  • 3 jajka
  • 200ml mleka
  • pół szklanki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • kawałek cukinii do udekorowania
  • ewentualnie natka
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim natłuszczoną i wysypaną mąką formę, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st do zezłocenia. Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, dodać sól i pieprz do smaku, następnie poddusić. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki szynki oraz cebulę z pieczarkami. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, dodać mleko, śmietanę i tarty żółty ser. Wlać masę na tartę, udekorować plastrami cukinii, zapiekać jeszcze ok. 35 min, aż sos się zetnie. Tartę można podawać posypaną natką.