- 2 kg aronii
- 0,5 kg cukru
- sok z 2 pomarańczy
- sok z cytryny
- 10 liści wiśni
- łyżeczka cynamonu
- 4 litry wody
wtorek, 30 sierpnia 2016
SOK Z ARONII I LIŚCI WIŚNI
Składniki:
czwartek, 25 sierpnia 2016
PIKANTNY AJWAR
Składniki:
- 2 kg czerwonej papryki
- 2 duże pomidory
- 50 dag cebuli
- pół główki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki czubrycy czerwonej
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- opcjonalnie 1-2 łyżki octu
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, piec w piekarniku w temp. 220 st ok. 20 min, obrać ze skórki, usunąć nasionka, posiekać. Cebulę, czosnek i pozbawione pestek papryczki chilli drobno posiekać, smażyć kilka minut na oleju. Dodać paprykę i pomidory i całość dusić na małym ogniu ok. 40 min. Dodać przyprawy, wymieszać, gotować, aż soso zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować 15 min.
Oryginalny przepis pochodzi z "Poradnika domowego" (sierpień 2014r.).
Oryginalny przepis pochodzi z "Poradnika domowego" (sierpień 2014r.).
niedziela, 21 sierpnia 2016
CIASTO BISZKOPTOWE Z BEZĄ, KREMEM BUDYNIOWYM I GALARETKĄ
Składniki na biszkopt (na formę 20x30cm):
- 3 duże jajka
- szklanka mąki bezglutenowej
- pół szklanki cukru (100g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka, a na koniec przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką), piec w piekarniku nagrzanym do 175st ok. 20-30 min (do tzw. suchego patyczka).
Na dużą formę (25x35 cm) ilość składników podwoić - albo upiec 2 blaty oddzielnie, albo jeden i przekroić po wystudzeniu na pół.
Składniki na bezę kokosową z makiem:
- 6 białek
- szklanka cukru (200g)
- pół szklanki maku
- 200g wiórków kokosowych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie pozostałe składniki. Przełożyć do formy i piec w 180st ok. 30min.
Składniki na masę budyniową:
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru (150g)
Do miski wlać żółtka, pół szklanki mleka, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Dodać masę z żółtek, caly czas intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać, zdjąć garnek z ognia. Po wystudzeniu zmiksować z masłem.
Dodatkowo:
- maliny
- 2 galatetki malinowe
- 500ml wody
Na dno formy wyłożyć biszkopt, nałożyć połowę masy, przykryć bezą, pozostałą częścią masy, drugim biszkoptem, następnie ułożyć na nim maliny i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić przed podaniem przez kilka godzin (lub noc) w lodówce.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://malewypieki.pl/ciasto-delicja/
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://malewypieki.pl/ciasto-delicja/
wtorek, 9 sierpnia 2016
SOS SŁODKO-KWAŚNY Z CUKINII I PAPRYKI, czyli SAŁATKA AKUBENS
Składniki:
- 1,5kg cukinii
- 1kg papryki
- 1kg cebuli
- 80-100ml octu
- szklanka oleju
- 100-150g cukru
- 200g przecieru pomidorowego (większy słoiczek)
- kilka liści laurowych
- sól, pieprz, ziele angielskie
środa, 3 sierpnia 2016
TARTA PIECZARKOWA
Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 120g zimnego masła
- jajko
- szczypta soli
- 50g mąki jaglanej
Nadzienie:
- 500g pieczarek
- 1-2 cebule
- ewentualnie kilka plasterków szynki
- 150g tartego żółtego sera
- 3 jajka
- 200ml mleka
- pół szklanki śmietany
- sól, pieprz do smaku
- kawałek cukinii do udekorowania
- ewentualnie natka
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim natłuszczoną i wysypaną mąką formę, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st do zezłocenia. Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, dodać sól i pieprz do smaku, następnie poddusić. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki szynki oraz cebulę z pieczarkami. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, dodać mleko, śmietanę i tarty żółty ser. Wlać masę na tartę, udekorować plastrami cukinii, zapiekać jeszcze ok. 35 min, aż sos się zetnie. Tartę można podawać posypaną natką.
Subskrybuj:
Posty (Atom)