piątek, 30 września 2016

CIASTO PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 5 jajek
  • 100g mąki z kasztana jadalnego
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g białej czekolady
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić z dodatkiem masła w ganrku na malutkim ogniu lub w kąpieli wodnej. Zestawić z ognia, dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm, wysmarowanej uprzednio masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st i piec 18min. Po przestygnięciu polać roztopioną białą czekoladą i udekorować wiórkami czekoladowymi.
Oryginalny przepis pochodzi z gazetki Biedronka "Portugalia - codziennie nowe smaki"