niedziela, 18 sierpnia 2019

ZAPIEKANKA GYROS Z MAKARONEM

Składniki:

  • 500 g makaronu
  • 500g filetu z kurczaka lub indyka
  • 200g startego żółtego sera
  • papryka czerwona
  • 1-2 cebule
  • kilka ogórków konserwowych
  • puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu
  • przyprawa gyros 3 łyżeczki
  • kilka ząbków czosnku
Makaron ugotować al dente. Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros, odstawić na chwilę do lodówki, podsmażyć na oleju. W miseczce przygotować sos - wymieszać majonez z jogurtem / śmietaną, ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę i paprykę pokroić i podsmażyć na patelni. W naczyniu do zapiekania ułożyć ugotowany makaron, wymieszać z mięsem, startym żółtym serem oraz warzywami (cebulą, papryką, kukurydzą i ogórkami). Polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni ok. 20-30min. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 

MAKARON ORZO Z WARZYWAMI

Składniki;

  • 500g makaronu orzo
  • cukinia zielona
  • cukinia żółta
  • bakłażan
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 200g sera feta
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 100 ml oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • sól, świeża bazylia, natka
  • słoik suszonych pomidorów (lub paczuszka suszonych pomidorów bez zalewy)
  • słoik dużych zielonych oliwek greckich
Cukinię i bakłażan pokroić w plastry. Plastry bakłażana posolić, odstawić na ok. 15 min, usunąć wodę, która się wydzieli pod wpływem soli papierowym ręcznikiem. Warzywa (wraz z papryką pokrojoną na grubsze kawałki) podsmażyć na patelni grilowej lub na grilu elektrycznym. Makaron ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu ułożyć w dużym naczyniu i polać oliwą, żeby się nie skleił. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Wymieszać z makaronem, dodać ugotowaną ciecierzycę, oliwki, pokrojone suszone pomidory oraz grilowane warzywa. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, chwilę poddusić na oliwie, dodać do makaronu z warzywami. Pokropić wszystko sokiem z cytryny, posolić i przyprawić bazylią i natką, na wierzchu ułożyć ser feta pokrojony w kostkę. Podgrzewać chwilę w piekarniku. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 

SAŁATKA Z OGÓRKÓW I CEBULI W POMIDOROWYM SOSIE

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 2 czubate łyżki soli
Zalewa:
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 niepełna szklanka cukru (140g)
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki chili
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Ogórki pokroić w plasterki, wymieszać w dużej misce z posiekaną cebulą, czosnkiem i solą, odstawić na jakiś czas, żeby puściły wodę. Zalewę zagotować w większym garnku. Do zalewy wrzucić ogórki wraz z wodą, która się wytworzy. Zagotować, co jakiś czas mieszając. Nakładać sałatkę do wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 10 min. 

Przepis pochodzi ze strony: 

OGÓRKI KONSERWOWE PANI KACZMARSKIEJ

Składniki:

  • ogórki (ok. 2 kg)
  • 5 szklanek wody
  • szklanka octu
  • szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka soli
  • cebula
  • główka czosnku
  • koper
  • marchewka
  • ziele angielskie
  • gorczyca
Na dnie litrowego słoika ułożyć 2-3 pokrojone ząbki czosnku, jeden-dwa plastry cebuli, kilka plasterków marchewki, ziele angielskie, koper i gorczycę. Włożyć ogórki i zalać gorącą marynatą z wody, octu, cukru i soli. Słoiki włożyć go garnka z wodą, jak tylko woda się zagotuje, od razu wyjmować. 

OGÓRKI KANAPKOWE

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 300g cukru (spokojnie można mniej)
  • łyżka ziela angielskiego
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • łyżka kurkumy
  • łyżka curry
  • kilka zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 2 czubate łyżki soli kamiennej
Ogórki umyć, pokroić w podłużne plastry lub w plasterki, ułożyć ciasno w słoiku (im ciaśniej, tym lepiej). Zagotować marynatę z wody, octu, cukru, soli i przypraw. Gorącą marynatą zalać ogórki i od razu zakręcić. Pasteryzować w garnku z gorącą wodą 6-10 min (aż ogórki stracą zielony kolor skórki).

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 

środa, 7 sierpnia 2019

PTYSIE Z BUDYNIOWYM KREMEM

Składniki:

  • 250ml wody
  • 125g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Na krem:
  • 500ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier z wanilią 12g
  • 50g masła
  • budyń o smaku waniliowym 64g
W garnku zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę. Podgrzewać na małym ogniu ok 1 min, energicznie rozcierając masę. Do przestudzonej masy dodać proszek do pieczenia, wbijać pojedynczo jajka i miksować na najwyższych obrotach przez 5 min. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta, zachowując odstępy, ponieważ ciasto w czasie pieczenia urośnie. Piec w 220st ok. 20-25 min, do wysuszenia.
W połowie mleka rozmieszać zawartość torebki z budyniem, dodać cukier z wanilią. Drugą połowę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozmieszany proszek, całość chwilę gotować, mieszając. Zimny krem zmiksować z masłem. Wystudzone ptysie przekroić na pół i napełnić kremem, posypać cukrem pudrem.

Oryginalny przepis pochodzi z opakowania po cukrze z wanilią Delecty.

piątek, 2 sierpnia 2019

ZAPIEKANKA Z RYBĄ I MAKARONEM

Składniki:

  • 500g filetów, np. z dorsza
  • 400g makaronu
  • cebula
  • jajko
  • pół dużego opakowania śmietany
  • 50g tartego żółtego sera
  • łyżka przyprawy do zup
  • sól, pieprz, olej
Makaron ugotować na półtwardo. Skropić 2 łyżkami oleju, wymieszać. Rybę pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, dodać rybę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Poddusić. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwami makaron i rybę z cebulką. Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawą do zup. Polać składniki w formie. Piec ok. 15-20 min w temp. 180st.

Przepis pochodzi z kalendarza ściennego na 2019rok.

PASZTET Z CUKINII


Składniki:

  • 700g tartej cukinii
  • 2-3 marchewki (ok. 150g)
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki kaszy mannej
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka sproszkowanej papryki (u mnie wędzonej)
  • świeży koperek
Cukinię w razie potrzeby oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski, posolić, odstawić na ok. 15 min, po tym czasie odcisnąć sok. Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć na patelni, dodać do cukinii wraz z tartą marchewką. Dodać pozostałe składniki - jajka, olej, kaszę manną oraz przyprawy. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piec w piekarniku ok. 1h w temp. 180st. Po upieczeniu zostawić w formie do całkowitego wystudzenia. 


BABECZKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 125g masła
  • pół opakowania dużego jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • szklanka wiśni bez pestek
Wymieszać w misce sypkie produkty - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i oba rodzaje cukru. Dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło i jogurt. Wymieszać do połączenia się składników, ewentualnie dodać jeszcze trochę jogurtu, jeśli ciasto jest zbyt gęste (powinno się dać zmiksować mikserem). Dodać posiekaną drobno czekoladę i wiśnie. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Piec ok. 25-30 min w temp. 180st. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis Moniki Kubackiej ze Szczecina ("Kobieta i Życie", lipiec 2019)