poniedziałek, 27 listopada 2023

KOGUT W WINIE (KOKORAS KRASATOS)


 Składniki:

  • 2 kg mięsa z koguta
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 papryki
  • 1 pałeczka cynamonu
  • szklanka czerwonego lub różowego wina
  • 3/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
Mięso koguta poporcjować, na rozgrzanej patelni podsmażyć z każdej strony. Przełożyć do osobnego naczynia.

Do rozgrzanej i naoliwionej patelni wsypać posiekaną cebulę i pozwolić jej lekko zbrązowieć. To samo uczynić z pokrojoną papryką.

Kiedy warzywa będą gotowe, dodać je do mięsa, zalać winem i odczekać ok. 3 minuty, aż alkohol wyparuje. Następnie dodać pomidory, przecier, sól, pieprz i cynamon. Całość zalać gorącą wodą i gotować na średnim ogniu przez ok. 1,5h. Regularnie sprawdzać i w razie potrzeby dolewać wodę.

Po tym czasie mięso powinno stać się miękkie i delikatne. To znak, że potrawa jest gotowa. Najlepiej podawać posypaną tartym serem z długim makaronem spaghetti.

Przepis pochodzi ze strony: 
https://smakujgrecje.com/blog/2021/09/10/kogut-na-cieplo-dlaczego-kokoras-krasatos/

wtorek, 21 listopada 2023

POLĘDWICZKI ZE ŚLIWKAMI I TYMIANKIEM

 Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka tymianku
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła klarowanego
  • 10 śliwek
Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć nimi umyte, osuszone i oczyszczone z błon polędwiczki. Odstawić je na 2h w chłodne miejsce. Pół godziny przed pieczeniem wyjąć mięso, by się ogrzało, i obrumienić je na patelni na maśle klarowanym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć połówkami śliwek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 1h. Pokroić, podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Przepis Joanny Ciślak z Gorlic, "Kobieta i Życie" (październik 2023)

SZAKARLAMA - GRUZIŃSKIE CIASTECZKA Z MIGDAŁAMI I KARDAMONEM


 Składniki:

  • 50g orzechów włoskich, mielonych
  • 100g migdałów, mielonych
  • całe migdały do dekoracji
  • 3 jajka 200g masła
  • 300g cukru białego (zastąpiłam 150g erytrolem)
  • 100g śmietany 30%
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 4-5 szklanek mąki typ 480
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • paczka cukru z prawdziwą wanilią (wtedy odjąć od ogólnej ilości cukru) lub aromat waniliowy 
  • szczypta soli
W misce umieścić miękkie masło, dosypać cukru i mieszać mikserem do osiągniecia jednolitej, kremowej masy. Dodać jajka, śmietanę i znowu zamieszać. Wsypać mielone migdały i orzechy, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kardamon, a całość zamieszać łyżką. Na koniec przesiać przez sito mąkę. Masę wymieszać ręcznie tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a ciasto było gładkie i elastyczne. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować i wykrawać wybrane kształty szklanką lub foremką. Można też lepić ręcznie małe, spłaszczone kulki i układać je na blasze. Na koniec na każdym ciasteczku na środku umieścić migdał. Piec kilkanaście minut, aż się zrumienią. 

Z podanej ilości wychodzą ok. 4 blachy ciastek.

Przepis pochodzi ze strony: 
https://www.gosc.pl/doc/6662901.Szakarlama-gruzinskie-ciasteczka

środa, 15 listopada 2023

SMAŻONE KULKI KALAFIOROWE NADZIEWANE MOZARELLĄ

 


Składniki:

  • 2 opakowania kulek mozarella (mini)
  • mały kalafior
  • jajko
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • łyżka masła
  • ok. szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 50g startego żółtego sera (u mnie 100g cheddara)
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 jajka do panierowania
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, ostudzić. 

Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze ok. 1min. Zawartość patelni dodać do kalafiora. Dodać jajko, rozdrobnić wszystko blenderem. Dodać utarty ser, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. 

Z masy formować placuszki, na środku każdego położyć kulkę mozarelli, uformować kulę z serem w środku, zlepiając brzegi. Kulki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć partiami na złoty kolor na oleju w głębokim naczyniu. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z ulubionym sosem.

Przepis Radosława Sikorskiego,  pochodzi z "Kobiety i Życia" (listopad 2023)

poniedziałek, 13 listopada 2023

ROGALE MARCIŃSKIE


 Składniki na ciasto (na 12 rogali):

  • szklanka letniego mleka
  • łyżka suchych drożdży (12g) lub 24g świeżych
  • duże jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225g masła w temperaturze pokojowej (30g do ciasta oraz 195g do przekładania)
Nadzienie:
  • 300g białego maku
  • 100g masy marcepanowej (użyłam batonika marcepanowego w czekoladzie)
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g blanszowanych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru pudru (112g)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (zastąpiłam cukrem pomarańczowym, wtedy trzeba odjąć tę ilość cukru od cukru pudru)
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone (1 biszkopt = ok. 5g)

Ponadto:
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania po wierzchu
Lukier:
  • szklanka cukru pudru (150g)
  • 2-3 łyżki gorącej wody (ew. 1 łyżkę wrzątku zastąpić sokiem z cytryny)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw przygotować rozczyn), dodać resztę składników, pod koniec dodając 30g roztopionego masła. Wyrobić ciasto (bardzo krótko, tylko do połączenia się składników). Powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt i owinąć szczelnie folią, następnie schłodzić w lodówce przez ok 1 godzinę. 

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm tak, aby krótsze boki stanowiły górę i dół. Pozostałą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na 2/3 powierzchni ciasta (pozostawić od góry 1/3 ciasta i 1 cm marginesu wokół całego prostokąta). Złożyć nieposmarowane 1/3 ciasta od góry ku środkowi, następnie złożyć na nią dolną część i taki sposób, by ją przykryła. Dobrze skleić brzegi, odwrócić ciasto o 90 stopni tak, aby wałkowanie było łatwiejsze. Rozwałkować na prostokąt, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania, złożyć ponownie na 3 części i schłodzić w lodówce przez 45 min, owinąwszy folią spożywczą, aby nie wyschło. Proces wałkowania i składania ciasta na rogale powtarzać kolejne 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min 5h, a najlepiej na całą noc.

Ciasto na rogale wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogali.

Nadzienie -mak sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i odsączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem ze zblanszowanymi migdałami (najdrobniejsze oczka) oraz batonem marcepanowym. Orzechy i biszkopty zmielić na mąkę, połączyć z masą makową, cukrem pudrem i cukrem pomarańczowym. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę, ale tylko tyle, by uzyskać dość zwartą plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna ani zbyt zwarta - jej konsystencję reguluje się dodając stopniowo śmietanę.

Ciasto na rogale rozwałkować na koło. Rozsmarować nadzienie zostawiając margines przy krawędzi oraz koło bez nadzienia na środku. Podzielić radełkiem na 12 części ( jak godziny na zegarze).

Zwijać zaczynając od krawędzi koła. Po pierwszym zawinięciu można zrobić nacięcie na środku, dzięki czemu rogale będą miały ładniejszy kształt.

Ułożyć na blasze, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40-50min lub do podwojenia objętości.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka i piec ok. 20-30 min lub dłużej, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Ciepłe polać lukrem i udekorować rozdrobionymi orzechami lub migdałami.

Przepis pochodzi ze strony:
 https://mojewypieki.com/przepis/rogale-marcinskie

sobota, 11 listopada 2023

CIASTO WŁOSZKA

 


Składniki na ciasto orzechowe:

  • 5 białek
  • 1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich (170g)
  • 3/4 szklanki cukru (160g)
  • łyżka z górką mąki ziemniaczanej
  • łyżka z górką mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 600ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40g)
  • 3 łyżki cukru
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
Poncz do nasączenia:
  • ok.1/3 szklanki gorzkiej herbaty
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
  • słoik dżemu wiśniowego (300ml)
  • ok. 120g okrągłych biszkoptów (u mnie podłużne)
  • puszka masy kajmakowej (510g)
  • posiekane orzechy włoskie do ozdoby
Na początku przygotowujemy ciasto orzechowe - białka ubić na sztywną pianę, następnie - miksując - stopniowo dodawać cukier. Do białek wsypać orzechy (zmieliłam na mąkę), mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Spód blaszki o wymiarach 24cm x 24cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją góra-dół ok. 35min. Upieczone ciasto orzechowe wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Masa budyniowa - 300ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozpuścić budynie, wlać do wrzącego mleka, zagotować budyń i odstawić do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę. Następnie, miksując, stopniowo po łyżce dodawać zimny budyń. Postępować tak aż do wykończenia budyniu i powstania masy.

Zimne ciasto orzechowe nasączyć herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny. Potem rozsmarować dżem wiśniowy i wyłożyć masę budyniową. Na wierzchu masy ułożyć biszkopty. Na biszkoptach rozsmarować masę kajmakową i udekorować wierzch ciasta posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc, aby smaki się przegryzły.

Przepis pochodzi ze strony: 
https://www.obzarciuch.pl/2023/11/ciasto-woszka-sposrod-ciast-na-stole.html?m=1

środa, 8 listopada 2023

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE SATAY

 Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 125g niesolonych orzeszków ziemnych (lub mało solonych)
  • 2 łyżki ostrego sosu chili
  • 175ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry (dałam kozieradkę)
  • szczypta kurkumy
  • łyżka brązowego cukru
  • sól
Orzechy ziemne podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Kiedy nabiorą złocistego koloru i ostygną, zmielić je w malakserze lub bardzo drobno rozdrobnić. Zmielone orzechy przełożyć do niewielkiego rondelka z sosem chili, mlekiem kokosowym, sosem sojowym, kolendrą, kurkumą, cukrem i solą. Podgrzewać przez 5 min na małym ogniu, mieszając, tak, aby sos się nie przypalił. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, następnie nadziać na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Całość zanurzyć w sosie, podsmażać na grillu lun patelni grillowej, polewając przygotowanym wcześniej sosem. Podawać, kiedy mięso jest miękkie, przybrane zieloną natką pietruszki lub kolendry.

Przepis pochodzi z "Gościa Niedzielnego" (Anna Leszczyńska-Rożek)