piątek, 5 lipca 2019

JAGODZIANKI

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 50g cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 75g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 500g jagód lub borówek amerykańskich
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku
  • sok z połówki cytryny
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10-15min. Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn, wyrobić ciasto. Ciasto powinno być dość rzadkie, ale odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1h).
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 16 równych części. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozwałkować na cienki placek lub rozpłaszczyć w ręce. Na środku nałożyć 2-3 łyżki jagód i zlepiać bardzo dokładnie, jak pierogi. Gotowe bułeczki układać na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 min. Piec w nagrzanym do 180st piekarniku ok. 20 min (do zarumienienia). 
Przygotować lukier - rozetrzeć cukier puder z wrzątkiem i sokiem z cytryny. Lukrować lekko ciepłe lub całkiem przestudzone bułeczki.