- 3 średnie bakłażany
- duża cebula
- 4-5 średnich pomidorów
- kilka ząbków czosnku
- kilka zielonych oliwek
- 10 dag sera żółtego
- bazylia
- sól, pieprz, oliwa
Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron. Odczekać godzinę, następnie przepłukać wodą, lekko odcisnąć i osuszyć. Na patelni przesmażyć na rozgrzanej oliwie cebulę i czosnek, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, poddusić. Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Plastry bakłażana ułożyć na natłuszczonej blasze, na każdym z nich położyć przesmażone pomidory z cebulą i czosnkiem oraz pokrojone w plastry oliwki. Piec w 180 st. C. ok. 30 min, pod koniec na każdym plastrze bakłażana położyć plasterek żółtego sera.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/zapiekany-baklazan-z-pomidorem
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/zapiekany-baklazan-z-pomidorem