poniedziałek, 30 września 2013

BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z POMIDORAMI I SEREM

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • duża cebula
  • 4-5 średnich pomidorów
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka zielonych oliwek
  • 10 dag sera żółtego
  • bazylia
  • sól, pieprz, oliwa
Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić z obu stron. Odczekać godzinę, następnie przepłukać wodą, lekko odcisnąć i osuszyć. Na patelni przesmażyć na rozgrzanej oliwie cebulę i czosnek, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, poddusić. Doprawić bazylią, solą i pieprzem. Plastry bakłażana ułożyć na natłuszczonej blasze, na każdym z nich położyć przesmażone pomidory z cebulą i czosnkiem oraz pokrojone w plastry oliwki. Piec w 180 st. C. ok. 30 min, pod koniec na każdym plastrze bakłażana położyć plasterek żółtego sera.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/zapiekany-baklazan-z-pomidorem

piątek, 13 września 2013

CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI WĘGIERKAMI, BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła
  • szklanka cukru (200g)
  • 2 jajka
  • 2 zółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
Ponadto:
  • 700g śliwek węgierek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki kaszy manny

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części (40% i 60%). Schłodzić w lodówce. Blachę wysmarować tłuszczem, wylepić dno większą częścią ciasta. Podpiec ok.10-15 min. w 180 st. Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać kaszą manną. Węgierki umyć, pozbawić pestek, połówki gęsto poukładać na cieście. Zalać śliwki gorącym budyniem (zagotować budynie z cukrem i mlekiem). Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ułożyć na wierzchu ciasta. Piec ok. 50 min. w 180 st. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem i włożyć na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 

czwartek, 12 września 2013

ZUPA CYTRYNOWA (kuchnia grecka)

Składniki:

  • cebula
  • jedna-dwie marchewki
  • mała pietruszka
  • 100g ryżu parboiled
  • litr bulionu drobiowego
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 jajka
  • 5 łyżek soku z cytryny (ok. pół cytryny)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Cebulę, marchewkę i pietruszkę obrać, podsmażyć na oliwie, wrzucić do bulionu, dodać liść laurowy. Wrzucić ryż i gotować ok. 25 min. Białka jajek ubić na pienistą masę, dodać żółtka i sok z cytryny, następnie stopniowo dolewać 5-6 łyżek gorącego rosołu. Lekko wymieszać. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Można też podawać z kawałkami mięsa kurczaka.

wtorek, 3 września 2013

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych
  • czerwona papryka
  • 2 ogórki kiszone
  • 6 jajek
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, majonez
Śledzie pokroić w kostkę, dodać pokrojoną cebulę. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić na sitku, przepłukać wodą. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, wszystko wymieszać w salaterce, dodać majonez, sól i pieprz. Można podawać z liśćmi sałaty (zawinąć i spiąć wykałaczką).