Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 200g orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- 6 małych słodkich papryczek
- 2 płaskie łyżeczki ziaren kolendry
- pęczek świeżej kolendry
- sok z jednej cytryny
- sól
- kilka łyżek gorącej wody
- olej do smażenia
Zaczynamy od odgoryczenia bakłażanów. Kroimy je na półcentymetrowe plastry wzdłuż dłuższej krawędzi (piętek nie będziemy wykorzystywać do zawijania). Solimy i odstawiamy na 15-20 min. Po tym czasie wycieramy krople soku, które pojawią się na plastrach, ręcznikiem papierowym, odwracamy bakłażany na drugą stronę, solimy i znów odstawiamy na 15-20min.
W tym czasie możemy przygotować pastę orzechową. Orzechy i nasiona kolendry rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekaną świeżą kolendrę, pokrojoną drobno paprykę, łączymy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać konsystencję pasty. Odstawiamy pastę obok i zabieramy się za bakłażany.
Ponownie wybieramy krople soku z plastrów bakłażana ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy plastry bakłażana przyrumieniając go z obu stron. Trzeba uważać, aby nie przyrumienił się zbyt mocno - wówczas nie będzie wystarczająco elastyczny przy zwijaniu i może się łamać. Kiedy plastry ostygną, smarujemy je z jednej strony pastą i zwijamy (można spiąć wykałaczką). Wierzch można udekorować pastą orzechową i plasterkiem ostrej papryki lub pestkami granatu. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.zlotaproporcja.pl/2014/07/07/baklazany-z-pasta-orzechowa-po-gruzinsku/