poniedziałek, 3 lutego 2014

WOŁOWINA Z RYŻEM I WARZYWAMI PO WIETNAMSKU


Składniki:
  • 60-70 dag wołowiny
  • 3 woreczki ryżu brązowego (300g)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • słoiczek pędów bambusa w zalewie wodnej
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ewentualnie 2 pałki selera naciowego ( w oryginalnym przepisie nie było, ale akurat musiałam do czegoś wykorzystać)
  • kiełki soji lub fasoli mung (opcjonalnie)
  • oliwa, sól, pieprz
Na oliwie poddusić cebulę i utartą na grubych oczkach marchewkę. Wołowinę pokroić w drobną kostkę i dusić w oddzielnym naczyniu do miękkości. Wymieszać z warzywami, dodać odsączone na sitku pędy babmusa, sos sojowy, seler i utarty na drobnych oczkach imbir. Chwilkę jeszcze dusić razem, przyprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z patelni dodać kiełki. Podawać z ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz