niedziela, 24 stycznia 2016

TARTA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA (BOUNTY)

Składniki na spód:

  • 30 dag ciasteczek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (tzw. markizy czekoladowe)
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g roztopionego masła
Nadzienie kokosowe:
  • 100g białej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 50g masła
  • 30g cukru pudru (można pominąć, bo i tak nadzienie jest b słodkie)
  • łyżka rumu
  • 150g wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa:
  • 175 g czekolady mlecznej (lub pół na pół mlecznej i gorzkiej)
  • 110ml śmietany kremówki 36%
  • 20g masła

sobota, 16 stycznia 2016

ZAPIEKANKA Z CIECIERZYCĄ I WARZYWAMI

Składniki:

  • ok. 8 ziemniaków
  • duża cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 6-8 soczystych, mięsistych pomidorów
  • cukinia
  • 2 papryki, żółta i zielona
  • 250g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżeczki curry
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • sól, pieprz, oliwa
  • ewentualnie 100g tartego żółtego sera
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posolić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190st. Piec, aż będą miękkie i lekko się zrumienią. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać pokrojone pomidory i przyprawy. Następnie do sosy dodać pokrojoną paprykę, poddusić i pod koniec dodać cukinię. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać lekko podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe. W naczyniu żaroodpornym wymieszać ziemniaki z ugotowaną ciecierzycą i sosem. Ewentualnie posypać tartym żółtym serem. Wstawić do piekarnika na 10-15 min.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://ammniam.pl/aromatyczna-zapiekanka-warzywna/

poniedziałek, 11 stycznia 2016

TARTA ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
  • 6 kostek mrożonego rozdrobnionego jarmużu (niekoniecznie)
  • 2 opakowania serka ricotta (250g)
  • 100g sera pleśniowego
  • 3 jajka
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • pół główki czosnku
  • sól, pieprz
Na patelni podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i jarmuż, poddusić, pod koniec dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy, przyprawić solą i pieprzem. Kiedy ser pleśniowy się rozpuści, dodać pokrojoną ricottę i jajka, wszystko dokładnie wymieszać. Na dnie formy do pieczenia umieścić jeden płat ciasta francuskiego, wyłożyć nadzienie ze szpinakiem, przykryć drugim płatem (starannie skleić brzegi). Piec w piekarniku w temp. 180st przez ok. 30min.