niedziela, 28 lutego 2016

PLACUSZKI Z BUDYNIEM I BANANEM

Składniki:
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • szklanka mąki pszennej
  • jajko
  • budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 40g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • banan
Składniki zmiksować z rozgniecionym widelcem bananem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placuszki na złoto. Układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć z nadmiatu tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem lub ze smietaną z cukrem.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://kobieceinspiracje.pl/out,50620.html

wtorek, 16 lutego 2016

SZASZŁYKI Z POLĘDWICZKI, CUKINII I PAPRYKI

Składniki na 4 szaszłyki:

  • polędwiczka wieprzowa (440g)
  • papryka
  • pół średniej cukinii
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, oliwa
  • majeranek, lubczyk, oregano
Polędwiczkę umyć, pokroić w kawałki szerokości 3cm. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cząstki wielkości mięsa. Cukinię obrać ze skórki, pokroić na grube plastry. Z oliwy, wyciśniętego czosnku, soli, pieprzu oraz ziół sporządzić marynatę. Smarować nią mięso i warzywa i po kolei nadziewać na szpadki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30-40min.

poniedziałek, 15 lutego 2016

PIZZA Z TUŃCZYKIEM, TWAROGIEM I ZIELONYMI OLIWKAMI

Składniki na ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • szklanka ciepłego mleka
  • 6 dag drożdży
  • łyżeczka soi
  • łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • ulubione zioła/ zioła do pizzy/ zioła prowansalskie
oraz:
  • 2 puszki tuńczyka
  • 60-70 dag twarogu półtłustego
  • duża cebula
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • pół średniego słoika zielonych oliwek
  • tarty żółty ser
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, dodać do reszty składników, wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Kiedy ciasto urośnie, wyrobić krótko jeszcze raz, rozwałkować i rozłożyć na wysmarowanej olejem blasze (ciasta starcza na jedną dużą blachę lub dwie mniejsze).
Cebulę pokroić, podsmażyć, po przestygnięciu wymieszać z rozgniecionym widelcem twarogiem i tuńczykiem. Oliwki przekroić na pół. Rozgrzać piekarnik do 180st, podpiec spód, posmarować przecierem pomidorowym, ułożyć masę z twarogu i tuńczyka, następnie położyć na pizzy oliwki i pod koniec pieczenia tarty żółty ser wymieszany z papryką w proszku. Zapiekać ok. 0,5h. Można podawać z sosem czosnkowym. 

wtorek, 9 lutego 2016

FAWORKI


Składniki:


  • 450g mąki
  • 4-5 żółtek
  • 3/4 szklanki śmietany
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki rumu
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśniej śmietany
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić i odłożyć na 30 min w temperaturze pokojowej. Następnie dobrze wybić wałkiem, aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (ok. 20 minut). Ciasto schłodzić w lodówce, potem cieniutko rozwałkować, radełkiem wykrawać prostokąty, każdy z nich naciąć wzdłuż po środku i jeden z końców przewlec przez otwór. Smażyć w głębokim gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony: 
http://www.mojewypieki.com/post/faworki

MAŁDRZYKI

Składniki:

  • 500g twarogu
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka