Składniki (na 5 chlebków):
- 400ml letniej wody
- 200ml letniego mleka
- 30ml oleju
- 40g cukru
- 8g suszonych drożdży
- 840g mąki (100g mąki jaglanej)
- 10 ml oleju
- 100g miękkiego masła
- 10g soli
Sos:
- ogórek
- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- kilka ząbków czosnku
- 20ml oliwy z oliwek
- 5g czarnego pieprzu
- 10g koperku
- 10g posiekanej mięty
- 10ml soku cytrynowego
Do miski wlać letnią wodę oraz mleko. Wsypać drożdże, rozmieszać, dodać sól, cukier, przesianą mąkę oraz 30ml oleju. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec 10 ml oleju i odstawić na 45min pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto zagnieść po wyjęciu z miski, aby usunąć z niego powietrze. Podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować kulkę, następie okrągły placek. Placki posmarować miękkim masłem i składać po trzy jeden na drugim, a następnie chwilę zagniatać krawędziami do wewnątrz (jak chaczapuri). Rozwałować okrągłe placki - 5 sztuk. Smażyć na patelni z obu stron, po ok. 3 minuty. Podawać na ciepło, z sosem.
Oryginalny przepis pochodzi z: Cookrate Polska (Facebook)