poniedziałek, 11 września 2023

CHLEBKI Z PATELNI Z SOSEM TZATZIKI

 


Składniki (na 5 chlebków):

  • 400ml letniej wody
  • 200ml letniego mleka
  • 30ml oleju
  • 40g cukru
  • 8g suszonych drożdży
  • 840g mąki (100g mąki jaglanej)
  • 10 ml oleju
  • 100g miękkiego masła
  • 10g soli
Sos:
  • ogórek
  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • kilka ząbków czosnku
  • 20ml oliwy z oliwek
  • 5g czarnego pieprzu
  • 10g koperku
  • 10g posiekanej mięty
  • 10ml soku cytrynowego
Do miski wlać letnią wodę oraz mleko. Wsypać drożdże, rozmieszać, dodać sól, cukier, przesianą mąkę oraz 30ml oleju. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec 10 ml oleju i odstawić na 45min pod przykryciem do wyrośnięcia. 

Ciasto zagnieść po wyjęciu z miski, aby usunąć z niego powietrze. Podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować kulkę, następie okrągły placek. Placki posmarować miękkim masłem i składać po trzy jeden na drugim, a następnie chwilę zagniatać krawędziami do wewnątrz (jak chaczapuri). Rozwałować okrągłe placki - 5 sztuk. Smażyć na patelni z obu stron, po ok. 3 minuty. Podawać na ciepło, z sosem.

Oryginalny przepis pochodzi z: Cookrate Polska (Facebook)

MIGDAŁOWE BROWNIE Z POLEWĄ CZEKOLADOWO-KAWOWĄ


 Składniki na brownie:

  • 250g mąki migdałowej
  • 220g masła
  • 200g cukru (zastąpiłam 100g erytrolem)
  • 225g gorzkiej czekolady (70%)
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa czekoladowa:
  • 125g śmietanki
  • 70g gorzkiej czekolady
  • łyżka cukru lub erytrolu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
W rondelku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej rozpuścić masło wraz z połamaną na kostki czekoladą. Dodać ekstrakt wanilii oraz cukier, dobrze wymieszać, aby się rozpuścił i odstawić do przestygnięcia. Potem dodać jajka oraz mąkę migdałową i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Całość przelać do formy, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 25-30 min, do tzw. suchego patyczka. 

Sos - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pomału dolewać śmietanę, dodać kawę rozpuszczalną i cukier lub erytrol. Dokładnie wymieszać i lekko przestudzonym sosem polać ciasto.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://kulinarnyblog.pl/ekspresowe-brownie-z-maki-migdalowej/