niedziela, 14 grudnia 2014

PIECZONA GĘŚ Z CEBULĄ I PAPRYKĄ W PROSZKU

Składniki:

  • średnia gęś (ok. 3,4 kg)
  • 4-5 sporych cebul
  • głowka czosnku
  • opakowanie papryki słodkiej w proszku
  • łyżka soli
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

Gęś umyć, wyciąć tłuszcz. Przygotować marynatę - rozetrzeć rozdrobnione ząbki czosnku z oliwą, solą i pieprzem, dodać paprykę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć gęś na zewnątrz i w środku, zostawić na noc w lodówce. Na  wyciętym z gęsi tłuszczy podsmażyć cebule, przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć przesmażoną cebulę do formy, w której będzie się piekła gęś, włożyć też trochę cebuli do środka gęsi. Nagrzać piekarnik do 220 st, piec gęś do zrumienienia (ok.30 min), przełożyć na drugą stronę i zmniejszyć temperaturę do 170 st. Piec ok. 1h na kilogram gęsi. W czasie pieczenia odwrócić gęś jeszcze raz. Z gęsi wytapia się bardzo dużo tłuszczu - należy więc zbierać ten tłuszcz w czasie pieczenia, żeby się nie przelał, albo piec na ruszcie i podstawić brytfanne.

sobota, 13 grudnia 2014

PIERNICZKI BEZMLECZNE

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (dałam trochę więcej)
  • łyżeczka sody oszyszczonej
  • 2 jajka
  • szklanka miodu
  • szklanka cukru
  • łyżka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao (można bez)
Miód rozpuścić w rondelku z odrobiną wody. Dodać przyprawę do piernika i mieszając cały czas na małym ogniu  (ok, 2 minuty) lekko zrumienić.Rondelek odstawić do wystudzenia. Jajka z cukrem i szczyptą soli utrzeć mikserem na puszystą masę. Mąkę przesiać przez sito do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej dodać ostudzony miód z przyprawami, kakao i miskę z sodą. Jak ciasto zrobi się dość gęste, wyłożyć je na stolnicę i podsypując mąką wyrabiać jeszcze chwilę rękami. Rozwałkowywujemy i wycinamy pierniczki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok. 10 min.
Aby zrobić pierniczki z szybką, należy do wykrojonej w pierniczku dziurki włożyć landrynkę (lub 2, jeśli dziurka jest duża). Landrynki można ewentualnie pokruszyć przy pomocy tłuczka do mięsa.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://malygosc.pl/doc/1417508.Slodkie-budowanie

poniedziałek, 8 grudnia 2014

PIERNICZKI

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawa do piernika
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia