- średnia gęś (ok. 3,4 kg)
- 4-5 sporych cebul
- głowka czosnku
- opakowanie papryki słodkiej w proszku
- łyżka soli
- pieprz
- 2-3 łyżki oleju
Gęś umyć, wyciąć tłuszcz. Przygotować marynatę - rozetrzeć rozdrobnione ząbki czosnku z oliwą, solą i pieprzem, dodać paprykę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć gęś na zewnątrz i w środku, zostawić na noc w lodówce. Na wyciętym z gęsi tłuszczy podsmażyć cebule, przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć przesmażoną cebulę do formy, w której będzie się piekła gęś, włożyć też trochę cebuli do środka gęsi. Nagrzać piekarnik do 220 st, piec gęś do zrumienienia (ok.30 min), przełożyć na drugą stronę i zmniejszyć temperaturę do 170 st. Piec ok. 1h na kilogram gęsi. W czasie pieczenia odwrócić gęś jeszcze raz. Z gęsi wytapia się bardzo dużo tłuszczu - należy więc zbierać ten tłuszcz w czasie pieczenia, żeby się nie przelał, albo piec na ruszcie i podstawić brytfanne.