Składniki:
- 1kg pomidorów
- 2 duże bakłażany
- 3 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 20 oliwek wędzonych lub pieczonych (można zastąpić zwykłymi czarnymi i 1 łyżką wędzonej papryki słodkiej)
- 3 gałązku rozmarynu
- oliwa
- sól, pieprz
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oliwie. Przełożyć do garnka, dodać sparzone i obrane ze skórki pokrojone pomidory. Dodać poszatkowany rozmaryn i oliwki, posolić, pzyprawić papryką i pieprzem. Gotować sos ok. 40 min. Bakłażany pokroić w dużą kostkę, lekko posolić, skropić olejem i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min. Do gotującego się sosu dodać bakłażany, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 10 min. Podawać z ryżem.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://www.olgasmile.com/baklazan-z-pomidorami.html