czwartek, 21 sierpnia 2014

CIASTO BANANOWE

Składniki:

  • 600g mocno dojrzałych bananów (5-6 sztuk)
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 300 g mąki
  • 350g cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
Jajka ubić z cukrem na białą panię, dodać rozpuszczone, ostudzone masło, mąkę z solą, sodą i drożdżami oraz rozgniecione widelcem banany. Miksować na małych obrotach, aż się wszystko dobrze wymiesza. Piec w 170st ok. 45 min.

czwartek, 14 sierpnia 2014

BAKŁAŻANY W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

  • 1kg pomidorów
  • 2 duże bakłażany
  • 3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 20 oliwek wędzonych lub pieczonych (można zastąpić zwykłymi  czarnymi i 1 łyżką wędzonej papryki słodkiej)
  • 3 gałązku rozmarynu
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oliwie. Przełożyć do garnka, dodać sparzone i obrane ze skórki pokrojone pomidory. Dodać poszatkowany rozmaryn i oliwki, posolić, pzyprawić papryką i pieprzem. Gotować sos ok. 40 min. Bakłażany pokroić w dużą kostkę, lekko posolić, skropić olejem i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min. Do gotującego się sosu dodać bakłażany, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 10 min. Podawać z ryżem.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://www.olgasmile.com/baklazan-z-pomidorami.html

piątek, 8 sierpnia 2014

PLACKI Z CUKINII






Składniki: 

  • cukinia (1kg) 
  • cebula 
  • kilka ząbków czosnku 
  • 100g mąki pszennej 
  • 100g mąki żytniej pytlowej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 jajka 
  • pieprz 
  • garść czarnych oliwek 
  • 1 spory ziemniak 
 Cukinię i ziemniaka zetrzeć na tarce, odcicnąć porządnie na sitku. Dodać żółtka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojone oliwki i cebulę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Smażyć na oleju na złoty kolor. Można podawać z sosem ziołowo-czosnkowym.