piątek, 31 stycznia 2014

SCHAB NA ZIMNO (DOMOWA WĘDLINA)

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • czosnek
  • majeranek
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz



Kawałek schabu obtoczyć porządnie w dowolnych przyprawach, związać nicią, ściśle owinąć w folię plastikową lub aluminiową. Włożyć do garnka (o średnicy odpowiadającej długości schabu - mięso ma tam wejść dość ściśle). Nalać zimnej wody tyle, aby mięso było przykryte. Postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania wody schab ma się gotować 10 min (nie więcej), po czym należy zdjąć garnek z ognia i zostawić do ostygnięcia na 12h.  Potem znów postawić garnek na gazie, gotować 10 minut i studzić 12 godzin. Potem jeszcze raz gotować 10 min i studzić 12h. Czyli, gotujemy schab trzy razy po 10 min w odstępach 12h. (Np. żeby był gotów na niedzielne śniadanie, gotujemy o 22giej w piątek, o 10 w sobotę rano i w sobotę wieczorem o 22giej.) Mięso wyjmujemy z garnka dopiero po ostatnim gotowaniu, po całkowitym ostygnięciu. Schab jest cudownie wilgotny, nie przesuszony, delikatny i aromatyczny.

sobota, 25 stycznia 2014

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI


Składniki:

  • 300g mąki
  • szczypta soli
  • jajko
  • 25g drożdży
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 średnie, kwaskowate jabłka
Do miski wsypać mąkę ze szczyptą soli, wlać lekko ciepłe mleko z rozpuszczonymi w nim drożdżami i cukrem, dodać resztę składników i wymieszać mikserem. Odstawić na 45-60 min do podwojenia objętości. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, następnie na cienkie plastry, wymieszać z ciastem. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub ze słodką śmietaną.

Przepis pochodzi ze strony www.zchatynakoncuwsi.blogspot.com

środa, 22 stycznia 2014

CYTRYNOWY PILAW Z PĘCZAKIEM I INDYKIEM


Składniki:

  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g pęczaku
  • kostka drobiowa lub wywar z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sok z 1 cytryny
  • 150-200g mrożonego groszku
  • 400g mięsa z indyka
  • 50g rukoli
Na dużej patelni podsmażyć cebulę, po chwili dodać marchewkę (startą na grubych oczkach), czosnek i seler. Poddusić 10 min, następnie dodać pokrojone w drobną kostkę mięso. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 min. W osobnym garnku ugotować w wywarze z kurczaka pęczak (lub w zalanej wrzątkiem kostce rosołowej). Dodać do warzyw mrożony groszek, gotować na malym ogniu pod przykryciem jeszcze 4-5 min, dodać kaszę i na koniec sok z cytryny. Po zdjęciu z patelni dodać pokrojoną rukolę. 

wtorek, 21 stycznia 2014

MAKARON Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Składniki:

  • 150g wędzonego na zimno łososia
  • cebula
  • garść orzechów włoskich
  • pół kubełka śmietany
  • natka
  • sól, pieprz, oliwa
  • tarty żółty ser

Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojonego łososia i rozdrobnione w moździerzu orzechy. Wlać śmietanę, chwilę poddusić, przyprawić do smaku. 

niedziela, 19 stycznia 2014

CIASTECZKA KORZENNE

Składniki:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki (dałam 200g pszennej oczyszczonej i 100g orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • opakowanie przyprawy korzennej Kamisa

czwartek, 16 stycznia 2014

ZUPA POMIDOROWA


  • 0,5 litra mięsnego wywaru
  • 1-2 marchewki
  • pietrzuszka
  • kawałek selera
  • por
  • 2-3 ząbki czonsku
  • 1 łyżka przyprawy "Jarzynka z solą morską" 
  • mały kubeczek śmietany 12%
  • 1 kg świeżych pomodorów, sparzonych i obranych ze skórki (ewentualnie zamiast można użyć puszkę pomidorów całych lub krojonych i półlitrowy kartonik przecieru pomidorowego "Pudliszki")
  • kilka liści laurowych
  • pieprz
  • natka lub koperek
  • makaron nitki (dla 2 osób na 2 dni - 250g)

poniedziałek, 13 stycznia 2014

PIEROGI / KOTLETY ZIEMNIACZANE NADZIEWANE PIECZARKAMI


Ciasto:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
Farsz:
  • 0,5 kg pieczarek
  • duża cebula
  • oliwa, sól, pieprz
Ziemniaki ugotować, po wystudzeniu przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąki, jajka i wyrobić na plastyczne ciasto. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wyciąć (np. miseczką) ok. 12 okrągłych placków. Układać na środku przesmażone pieczarki z cebulą, zlepiać jak pierogi. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron. Można podawać np. sosem śmietanowym i natką. 

niedziela, 12 stycznia 2014

PIECZONE PIEROGI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI



Ciasto:
  • 100g masła
  • 40 dag mąki
  • jajko
  • 6 łyżek śmietany
Zagnieść, włożyć na pół godziny do lodówki.

Farsz:
  • 30-40 dag łososia wędzonego na ciepło
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz

sobota, 11 stycznia 2014

PIECZONE PIEROGI Z PAPRYKĄ I OSCYPKIEM



Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 2 dag drożdży
  • jajko
  • sól


Farsz:
  • duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 duże papryki
  • oscypek (taki największy z tych walcowatych)
  • sól, pieprz, kurkuma
  • 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • ewentualnie koperek
Cebulę i paprykę pokroić drobno, poddusić na oliwie na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przecier i przyprawy, dusić do miękkości. Po zdjęciu patelni z ognia dodać utarty na tartce (drobne oczka) oscypek, dokładnie wymieszać.