- 1,5 kg schabu
- czosnek
- majeranek
- papryka ostra
- papryka słodka
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Kawałek schabu obtoczyć porządnie w dowolnych przyprawach, związać nicią, ściśle owinąć w folię plastikową lub aluminiową. Włożyć do garnka (o średnicy odpowiadającej długości schabu - mięso ma tam wejść dość ściśle). Nalać zimnej wody tyle, aby mięso było przykryte. Postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania wody schab ma się gotować 10 min (nie więcej), po czym należy zdjąć garnek z ognia i zostawić do ostygnięcia na 12h. Potem znów postawić garnek na gazie, gotować 10 minut i studzić 12 godzin. Potem jeszcze raz gotować 10 min i studzić 12h. Czyli, gotujemy schab trzy razy po 10 min w odstępach 12h. (Np. żeby był gotów na niedzielne śniadanie, gotujemy o 22giej w piątek, o 10 w sobotę rano i w sobotę wieczorem o 22giej.) Mięso wyjmujemy z garnka dopiero po ostatnim gotowaniu, po całkowitym ostygnięciu. Schab jest cudownie wilgotny, nie przesuszony, delikatny i aromatyczny.