piątek, 28 lutego 2014

CHLEB NA DROŻDZACH "SMAK TOSKANII"

Składniki:

  • 250g mąki pszennej (typ 550)
  • 100g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (typ 2000)
  • 4 jajka
  • 42g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oregano
  • 100g zielonych oliwek
  • 100g orzechów włoskich
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • 150ml oliwy / oleju z pestek winogron
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku (lub 2 ząbki czosnku)
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zalać (mieszając stopniowo) lekko ciepłym mlekiem i winem (w temperaturze pokojowej), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Do wyrośniętego ciasta dodać jajka i sól, dokładnie wymieszać. Następnie dodać orzechy włoskie, pokrojone oliwki i przyprawy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 min. Następnie chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st i piec godzinę na złotobrązowy kolor. Zostawić na kratce kuchennej do wystygnięcia.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Chleby, bułki, bułeczki", wyd. Świat książki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz