sobota, 22 maja 2021

TARTA Z BIAŁYMI SZPARAGAMI I SEREM

 Składniki na spód:

  • 200g mąki pszennej (dałam 50g mąki owsianej)
  • 120g zimnego masła
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
Nadzienie:
  • pół pęczka białych szparagów
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 jajka
  • 100ml śmietany 30%
  • 200g sera grillowego
  • 1 cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • 100g tartego żółtego sera
Przygotować spód - zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Odłożyć na 30 min do lodówki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle klarowanym. Jajka zmiksować ze śmietaną, posolić i popieprzyć. Szparagi podgotować w osolonej wodzie ok. 4 min.

Przygotować formę na tartę o średnicy 26-28cm. Wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek nieco większy niż forma. Wylepić nim dno oraz brzegi, ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 15 min. Na podpieczonym spodzie rozłożyć podsmażoną cebulę, szparagi pokrojone w plasterki oraz ser, pokrojony w kostkę. Wylać masę śmietanowo-jajeczną, udekorować pomidorkami koktajlowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min, aż masa się zetnie. Pod koniec pieczenia tartę posypać startym na dużych oczkach serem.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://najlepszewkuchni.pl/przepis/tarta-z-bialymi-szparagami-i-pomidorkami-koktajlowymi.html

wtorek, 18 maja 2021

BUŁKI Z MASŁEM CZOSNKOWO-POMIDOROWYM


 Składniki (na 6 bułeczek);

  • 200g mąki owsianej
  • 150g mąki pszennej chlebowej
  • 150g mąki pszennej zwykłej
  • 250ml letniej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
Masło czosnkowo-pomidorowe:
  • 20g masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka drobno posiekanej pietruszki
  • 3 łyżeczki przyprawy z suszonymi pomidorami
ewentualnie jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek

Do misko wlać 250ml letniej wody, wkruszyć drożdże i zamieszać. Dodać przesiane mąki, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrobić do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, zostawić na ok. 1h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz, po czym podzielić na 6 równych części. Formować podłużne bułeczki i układać na blasze do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na ok. 30min. Przygotować masło czosnkowe - miękkie masło wymieszać z pietruszką i przyprawami. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozkłóconym z 2 łyżkami mleka. W każdej z bułeczek ostrym nożem zrobić 3 poprzeczne nacięcia. W nacięcia nałożyć masło czosnkowe. Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15-20 min (do zrumienienia).

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
http://blogzapetytem.pl/2019/07/17/bulki-czosnkowe/

poniedziałek, 10 maja 2021

SERNIK SNEACKERS (Z KARMELEM)

 



Składniki na spód:

  • 150g herbatników
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 120g miękkiego masła
Masa serowa:
  • 6 jajek
  • 150g drobnego cukru
  • 1kg twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 150g masy krówkowej (kajmaku)
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki soli
Wierzch:
  • 100g orzeszków ziemnych solonych
  • 350g masy krówkowej (pozostała część z puszki 500g)
  • 50g czekolady mlecznej
  • 80ml śmietanki 30%
Herbatniki rozkruszyć w blenderze na mąkę. Dodać kakao i miękkie masło, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, wylepić nią spód formy (przepis na tortownicę o średnicy 24cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 10min. 
Cukier z jajkami miksować do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodać pozostałe składniki. Brzegi formy wysmarować masłem. Przelać masę serową i piec w piekarniku w temp. 150st ok. 80 min. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia. 
Orzeszki ziemne drobno pokroić. Masę kajmakową rozsmarować na przestudzonym serniku. Posypać pokrojonymi orzeszkami. Smietankę podgrzać wraz z połamaną na kostki czekoladą. Nie dopuścić do wrzenia. Wymieszać na jednolitą masę. Wystudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą polać sernik. Wstawić na ok. 3h do lodówki, aby czekolada stężała.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-snikers-najlepszy-przepis

niedziela, 9 maja 2021

SAŁATKA Z KUSKUSEM PERŁOWYM I WARZYWAMI

 


Składniki:

  • opakowanie kuskusu perłowego (400g)
  • 1 czerwona cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 brokuł (500g)
  • garść suszonych pomidorów
  • opakowanie sera feta
  • połówka cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa
Kuskus ugotować, odstawić do wystygnięcia. Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować we wrzątku ok. 5 minut. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przestudzić. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić oliwą, solą i pieprzem. 

Oryginalny przepis pochodzi z opakowania kuskusa perłowego Melvit.

piątek, 7 maja 2021

NALEŚNIKI NA KEFIRZE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

 Składniki:

  • szklanka kefiru
  • 3 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju (można zastąpić roztopionym masłem)
  • pół łyżeczki cynamon
  • cukier puder do oprószenia lub syrop daktylowy do polania
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno. W głębokiej misce wymieszać żółtka, kefir, wodę, mąkę oraz pozostałe składniki za wyjątkiem jabłek, następnie dodać ubite białka. Ciasto bardzo dobrze wymieszać tak, aby nie było grudek i odstawić na 30min. Po tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Gotowe zwinąć i posypać cukrem pudrem lub polać syropem daktylowym.

Oryginalny przepis pochodzi z: 
https://www.facebook.com/groups/1131065667029410/permalink/2170550049747628/

poniedziałek, 3 maja 2021

GRZYBY MARYNOWANE - MARYNATA KLASYCZNA

 Składniki:

  • szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
Wodę, przyprawy, sól i cukier doprowadzić do wrzenia, gotować 10-15 min. Wlać ocet, znowu zagotować. Grzyby nakładać do wyparzonych słoików, do 1/3 wysokości. Pasteryzować 20 min.