Składniki na spód:
- 200g mąki pszennej (dałam 50g mąki owsianej)
- 120g zimnego masła
- jajko
- pół łyżeczki soli
Nadzienie:
- pół pęczka białych szparagów
- garść pomidorków koktajlowych
- 3 jajka
- 100ml śmietany 30%
- 200g sera grillowego
- 1 cebula
- łyżka masła klarowanego
- 100g tartego żółtego sera
Przygotować spód - zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Odłożyć na 30 min do lodówki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle klarowanym. Jajka zmiksować ze śmietaną, posolić i popieprzyć. Szparagi podgotować w osolonej wodzie ok. 4 min.
Przygotować formę na tartę o średnicy 26-28cm. Wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek nieco większy niż forma. Wylepić nim dno oraz brzegi, ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 15 min. Na podpieczonym spodzie rozłożyć podsmażoną cebulę, szparagi pokrojone w plasterki oraz ser, pokrojony w kostkę. Wylać masę śmietanowo-jajeczną, udekorować pomidorkami koktajlowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min, aż masa się zetnie. Pod koniec pieczenia tartę posypać startym na dużych oczkach serem.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://najlepszewkuchni.pl/przepis/tarta-z-bialymi-szparagami-i-pomidorkami-koktajlowymi.html