poniedziałek, 23 grudnia 2019

MAKOWIEC DROŻDŻOWY ZAWIJANY

Składniki:

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

  • 450g mąki pszennej +3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 6 żółtek
  • 45g drożdży świeżych
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub aromatu waniliowego
Przygotować najpierw rozczyn - do miski rozkruszyć drożdże, zasypać 1 łyżką cukru, zalać letnim (nie gorącym!) mlekiem, dodać trochę mąki (30g),zostawić do wyrośnięcia (20-30minut). Dodać pozostałe składniki (uwaga - odejmujemy cukier i mąkę użyte do przygotowania rozczynu!) i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość (1-1,5h).

Masa makowa:
  • 500g maku
  • 170g jasnego, brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna)
  • 100g rodzynek
  • 50g orzechów włoskich, posiekanych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła, w temp. pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek
Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), gotować ok. 20min. Odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki grubości ok. 3mm, nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm od brzegu. Zwinąć jak roladę, a końce makowca podłożyć pod spód. Każdy z makowców zawinąć w papier do pieczenia w ten sposób, aby pozostawić ok. 1 cm luzu między ciastem a papierem. Makowce ułożyć na dużej blasze, zachowując odstępy. piec w temperaturze 190st przez 30-40min. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe (nie gorące!) ciasto polać lukrem (szklanka cukru pudru i 3-4 łyżki gorącej wody) i posypać makiem.

BUŁECZKI OWSIANE

Składniki (na 12 sztuk):

  • 20g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 250ml ciepłego mleka (dałam więcej)
  • 375g mąki pszennej
  • 125g płatków owsianych
  • łyżeczka soli
Do dużej miski wsypać mąkę. Do drugiej miski pokruszyć drożdże, dodać pół łyżeczki cukru, wlać ciepłe mleko, dodać 2/3 mąki z pierwszej miski. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Następnie dodać resztę mąki, płatki owsiane i sól, całość wyrobić mikserem z hakiem (ewentualnie pod koniec ręcznie), podzielić ciasto na 12 równych części, uformować bułeczki, naciąć nożem na krzyż, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240st, bułeczki posmarować mlekiem i posypać ulubioną przyprawą / ziołami. Piec 20-25 min. 
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Chleby, bułki, bułeczki", Świat Książki, Warszawa 2012, str. 67

niedziela, 8 grudnia 2019

TARTA Z BROKUŁAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki na kruchy spód:

  • 125g zimnego masła
  • 250g mąki pszennej
  • jajko
  • łyżeczka soli
Ponadto:
  • nieduży brokuł
  • 150-200g sera pleśniowego
  • 3 jajka
  • pół dużego kubełka śmietany 18%
  • tarty żółty ser (u mnie gouda z czarnuszką)
  • sól, pieprz
Ze składników na kruchy spód zagnieść ciasto, zawinąć w folię, żeby nie wysychało, włożyć do lodówki na 30min. Po tym czasie wyłożyć nim formę do pieczenia. podpiec w piekarniku ok. 15min w temp 180st. Na podpieczonym spodzie ułożyć różyczki brokułów i ser pleśniowy, pokrojony w kostkę. Jajka zmiksować ze śmietaną, solą i pieprzem, zalać nimi brokułu z serem. Piec jeszcze ok. pół godziny. Pod koniec posypać tartym żółtym serem. 

środa, 4 grudnia 2019

SŁODKO_KWAŚNA CHIŃSZCZYZNA (KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI)

Składniki (na 8 porcji):

  • podwójna pierś z kurczaka (ok.800g)
  • 2 cebule
  • ananas z puszki wraz z zalewą
  • opakowanie mrożonki z warzywami po chińsku (lub kiełki soi, papryka, bambus)
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki octu winnego (dałam jabłkowy)
  • drobiowa kostka rosołowa
  • łyżka mąki kukurydzianej (dałam ziemniaczaną)
Filety z kurczaka pokroić w paski. Zalewę z ananasa (3/4 szklanki) wymieszać z octem, sosem sojowym, ketchupem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodać rozpuszczoną w wodzie kostkę rosołową. Mięso zanurzyć w marynacie i odstawić na 40 min w chłodne miejsce. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać warzywa i pokrojone kawałki ananasa (dałam pół puszki). Smażyć 5 min do odparowania płynu. Warzywa przełożyć do innego naczynia. Wyjąć kurczaka z marynaty. Zalewę zachować. Na patelni (lub w woku) podgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć 5 min. Dodać warzywa i trzymać na ogniu 3 min. Marynatę połączyć z mąką kukurydzianą i wlać do woka. Wymieszać, smażyć 5 min. Podawać z ryżem.

Przepis z kalendarza zdzieranego na 2019 rok.