sobota, 23 lutego 2019

ZUPA-KREM Z TOPINAMBURU

Składniki:

  • 1 kg topinamburu
  • 300g cebuli
  • 150ml białego wina
  • 2-3 ziemniaki
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 litra bulionu
  • śmietana
  • olej, sól, pieprz
Topinambur obrać ze skórki, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę, również przełożyć do garnka, zalać bulionem, dolać wody, wrzucić ziemniaki i gotować, póki nie będą miekkie. Pod koniec dolać wino, jeszcze chwilę pogotować. Podawać zmiksowaną, ze śmietaną i zieleniną.

piątek, 22 lutego 2019

UCHA (ROSYJSKA ZUPA RYBNA)

Składniki:

  • pozostałości po wyfiletowanym sandaczu (głowa bez oczu, ogon, kręgosłup z żebrami), w oryginale 200g sandacza i 400g drobnych rybek
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 2 litry wody
  • przyprawa typu "warzywko" 1-1,5 łyżki
  • liść laurowy, pieprz
Rybę ugotować w wodzie, odcedzić na sitku, wystudzić. Cebulę podsmażyć na oleju/maśle klarowanym, ziemniaki i pietruszkę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka wraz z cebulą, zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i gotować ok. 15 min, aż warzywa będą miękkie. Pomidory poddusić w małym garnku, przecedzić, żeby pozbyć się skóry i nasion, dodać wraz z obraną z ości rybą pod koniec gotowania. Podawać z drobno posiekaną zieleniną.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia rosyjska" W.Kowalowa, N. Mohylnego (str. 74)

czwartek, 14 lutego 2019

ZAPIEKANE KLOPSIKI Z MIĘSA I TWAROGU

Skadniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (w tym 0,5 kg cielęciny)
  • 0,5 kg twarogu
  • 2 cebule
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kozieradki
  • łyżeczka łagodnej papryki w proszku
  • ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
Sos pomidorowy:
  • 0,5 kg pomidorów (świeżych lub mrożonych)
  • przyprawa typu "warzywko"
  • łyżka czosnku niedźwiedziego
  • po łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej
  • przyprawa typu "maggi"
Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. Przestudzić, wymieszać z mięsem mielonym i rozdrobnionym twarogiem. Dodać pozostałe składniki, wyrobić na jednolitą masę. Blachę z piekarnika wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, formować klopsiki i układać jeden obok drugiego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200st ok. 15min.

RAFAELLO (3x bez) czyli kokosowy "serniczek" na zimno

Składniki:

  • 2 puszki gęstego mleka kokosowego po 400ml
  • 3 łyżki żelatyny
  • 10 łyżek ksylitolu
  • wiórki kokosowe
Spód:
  • 150g daktyli
  • 150g orzechów nerkowca
  • 50g migdałów
  • 50g płatków kukurydzianych bez cukru
  • łyżka oleju (w oryginale kokosowego, u mnie rzepakowy)
Zmiksować składniki na spód zmiksować, następnie wylepić masą spód blaszki, wyrównać i wstawić do lodówki.
Mleko kokosowe wymieszać w garnku z ksylitolem, następnie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wystudzić do temperatury pokojowej, dodać sporą garść wiórków kokosowych i wylać na wyjęty z lodówki spód. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć wiórkami kokosowymi.

Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Kobieta i życie" marzec 2019