poniedziałek, 10 lutego 2014

CEBULOWE BUŁECZKI NA DROŻDŻACH

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550 (1 szklanka = 160g) + 3 kopiaste łyżki
  • 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (trochę ponad szklanka)
  • mały kubełek śmietany 18%
  • jajko
  • 25 dag drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego (ewentualnie oliwy)
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, tymianek, kurkuma
Na maśle klarowanym podmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę, przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i tymiankiem, przestudzić. Drożdże połączyć ze śmietaną i cukrem, poczekać, aż wszystko "ruszy". Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajko, śmietanę z drożdżami, olej, cebulę z czosnkiem i przyprawy. Ciasto wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem wyrobić ponownie. Podzielić na 12 części i uformować bułeczki. Układać na blasze piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekać, aż wyrosną, następnie piec w temp. 200st ok. 15 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz