sobota, 24 kwietnia 2021

PASZTET DOMOWY

 Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku wieprzowego
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej (ewentualnie wieprzowej)
  • 3 jajka
  • duża cebula
  • bułka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka smalcu
Mięso (bez wątróbki) przesmażyć na mocnym ogniu, następnie podlać wodą, dodać przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusić do miękkości. 
W międzyczasie namoczyć bułkę i krótko sparzyć wątróbkę wrzątkiem. 
Miękkie, przestudzone mięso i sparzoną wątróbkę przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa, dodać namoczoną bułkę, przepuszczoną przez maszynkę. Cebulę podsmażyć na smalcu i dodać do masy pasztetowej. Wbić 3 jajka. Masę przyprawić solą, pieprzem i koniecznie dużą ilością gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. 

Źródło przepisu: https://gazetakrakowska.pl/jak-zrobic-domowy-pasztet-jak-dawniej-robiono-pasztet-ciekawostki-przepisy/ar/c6-13687442

wtorek, 20 kwietnia 2021

KURCZAK Z PIEKARNIKA Z ZIEMNIAKAMI


 Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • sok z cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz
Kurczaka przyprawić sokiem z cytryny, słodką papryką, solą i pieprzem. Następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu. Wyłożyć pokrojone w ósemki ziemniaki, a także pomidorki i oliwki. Polać wszystko oliwą i piec w piekarniku ok. 55 min w temp. 190 st. W połowie pieczenia obrócić kurczaka. 

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Czas na Portugalię. Udaj się w najsmaczniejszą podróż".

poniedziałek, 19 kwietnia 2021

QUICHE Z KURCZAKIEM I CURRY


Ciasto:

  • 100g masła
  • 200g mąki
  • jajko
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 250-300g piersi z kurczaka
  • 50g boczku w plasterkach
  • cebula
  • 80g słodkich papryczek mini (lub kawałek czerwonej papryki)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 150g pimidorków koktajlowych
  • 3 duże jajka (w oryginale 5)
  • 200ml śmietany
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 150g startego sera mozarella
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na 20min do lodówki, następnie wykleić nim formę i podpiec w piekarniku.

Na spodzie ciasta ułożyć plastry boczku. Cebulę zrumienić. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Wymieszać z cebulą, ułożyć na cieście (na plastrach boczku). Następnie wyłożyć pokrojoną drobno paprykę. W naczyniu zmiksować jajka ze śmietaną i przyprawami. Powstałą masę wylać na ciasto wraz z kurczakiem i dodatkami, ułożyć przekrojone na pół pomidorki. Wstawić do piekarnika na 20-30min. Pod koniec dodać na wierzch startą mozarellę. Podawać udekorowane posiekanym szczypiorkiem.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Czas na Portugalię. Udaj się w najsmaczniejszą podróż" (Biedronka)

czwartek, 8 kwietnia 2021

DROŻDŻÓWKA PAO DE DEUS


 Składniki (na 12 sztuk):

  • 300ml mleka
  • 60g cukru
  • 8g drożdży w proszku
  • 480g mąki pszennej
  • 85g masła
Polewa kokosowa:
  • 230ml mleka
  • 1 średnie jajko
  • żółtka 2 średnich jajek
  • 35g mąki pszennej
  • 75g cukru
  • 230g wiórków kokosowych
Ze składników na drożdżówkę (oprócz masła) zagnieść ciasto, ugniatać przez 5 min. Po tym czasie stopniowo dodawać miękkie masło, ugniatając jeszcze przez 4 min. Przełożyć gotowe ciasto do miski i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 12 równych kulek, każdą rozpłaszczyć, ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, dostawić do wyrośnięcia (do podwojenia rozmiaru). 

Aby przygotować polewę, zagotować mleko i następnie zdjąć je z ognia. W osobnym naczyniu wymieszać jajko, żółtka, cukier i mąkę, dodać składniki do mleka i mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Wstawić polewę na mały ogień, aby zgęstniała. Nie dopuścić jednak do jej zagotowania. Zdjąć z ognia i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Tuż przed włożeniem do piekarnika rozprowadzić polewę na każdej wyrośniętej drożdżówce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok. 15-20min. 

Przepis pochodzi z książki "Czas na Portugalię" (Biedronka)

wtorek, 6 kwietnia 2021

DROŻDŻOWY KOSZYK WIELKANOCNY



 Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 3 jajka
  • 90g cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 70g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
Z letniego mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i łyżki cukru przygotować zaczyn, odstawić na 15 min. Mąkę przesiać do dużego naczynia, wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajka oraz roztopione i przestudzone masło, cukier i sól. Zagnieść ciasto. Powinno ładnie odchodzić od ręki i nie kleić się. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1h.

Formę na babkę lub żaroodporną miskę owinąć folią aluminiową i odwrócić do góry dnem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. 1/4 ciasta odłożyć na bok. 3/4 ciasta podzielić na 20 w miarę równych części, z każdej części uformować wałeczek (sprawdzić, jakiej długości wałeczki będą potrzebne przykładając na próbę jeden do odwróconego naczynia). Z wałeczków upleść siatkę - dwa wałeczki ułożyć na krzyż i dokładać po jednym wałeczku poziomo i pionowo, przeplatając je. Powstałą w ten sposób siatkę ułożyć na naczyniu żaroodpornym, delikatnie docisnąć, wyrównać brzegi i odciąć nadmiar ciasta. Piec w nagrzanym do 180st piekarniku ok. 20min - aż ładnie się przyrumieni, przed wstawieniem można posmarować ciasto jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Formę wyjąć ze środka po całkowitym wystudzeniu ciasta. 

Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Z jednej przygotować rant koszyka - uformować 3 jednakowej długości wałeczki i spleść warkocz, połączyć w koło. Z drugiej części (rączka koszyka) przygotować dwa wałeczki, spleść je ze sobą, ułożyć na naczyniu, żeby nadać rączce odpowiedni kształt. Piec w piekarniku, aż ładnie się przyrumieni. Gotowe, wystudzone części można skleić lukrem lub przymocować wykałaczkami.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
http://wielkiezarcie.com/przepisy/koszyk-wielkanocny-drozdzowy-30030570