środa, 20 kwietnia 2022

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM NA KRAKERSACH

 


Składniki:

  • opakowanie krakersów
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 4 jajka
  • słoiczek selera konserwowego
  • 400g wędzonego kurczaka / indyka
  • 4 ogórki konserwowe
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • czerwona cebula
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
Sałatkę te warto przygotować wcześniej i podać następnego dnia. 

Przygotować wąski półmisek lub tackę (np. taką, żeby ułożyć na niej krakersy 2 na 5), ewentualnie inne prostokątne naczynie. Spód naczynia posmarować majonezem, żeby krakersy lepiej się trzymały. 

Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek. Mięso pokroić w kostkę. Seler odsączyć z zalewy, pokroić. Białka jajek pokroić, wymieszać z mięsem, selerem oraz posiekaną cebulą dymką i odsączoną z zalewy kukurydzą (szczypiorek na razie odłożyć). Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.

Na posmarowany odrobiną majonezu spód naczynia wyłożyć warstwę krakersów, na nich delikatnie ułożyć połowę sałatki. Przykryć sałatkę krakersami i ułożyć na nich drugą połowę sałatki. Na górze ułożyć trzecią warstwę krakersów. Dekorowanie sałatki można zostawić tuż przed podaniem, a na razie owinąć naczynie z zawartością folią spożywczą i schować do lodówki.

Szczypiorek i czerwoną cebulę drobno posiekać, żółtka jaj zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Krakersy posmarować cieniutko majonezem i na przemian posypywać czerwoną cebulą, szczypiorkiem i tartymi żółtkami. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.dietamojapasja.com/2021/10/salatka-z-kurczakiem-wedzonym.html

poniedziałek, 11 kwietnia 2022

WIEPRZOWINA W SOSIE BARBECUE

 


Składniki:

  • ok. 2 kg łopatki wieprzowej
  • 250ml wytrawnego cydru lub soku jabłkowego (dałam 500ml)
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
Składniki na mieszankę do nacierania mięsa:
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ząbków czosnku
  • pół łyżeczki suszonej papryczki chili
  • łyżeczka sproszkowanej papryki chipotle
  • pół łyżki nasion kolendry
  • pół łyżki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 2 łyżki brązowego cukru
Składniki na sos barbecue:
  • 400ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki cukru
  • 60 ml octu jabłkowego
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Składniki na mieszankę do nacierania mięsa tłuczemy w moździerzu na gruboziarnistą papkę (ja zmieliłam w młynku do kawy). Wieprzowinę dobrze solimy. W głębokim żaroodpornym naczyniu podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej mięso z obu stron. Wyjmujemy i bardzo dokładnie nacieramy mieszanką przypraw. Mięso przekładamy do naczynia, w którym będzie się ono piec. Podlewamy cydrem lub sokiem jabłkowym oraz wytopionym podczas podsmażania mięsa sosem. Pieczemy bez pokrywy w piekarniku ok. 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy kolejne 3,5-5h (aż będzie miękkie i kruche). Podczas pieczenia w razie potrzemy podlewamy cydrem, sokiem lub wodą.

Mięso wyciągamy w piekarnika i wykładamy na talerz lub deskę. Sos pozostały po pieczeni przelewamy do garnka, stawiamy na dużym ogniu i zagotowujemy wywar. Dodajemy składniki na sos barbecue i przyprawiamy do smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i trochę zmniejszy objętość. W tym czasie rozdrabniamy wieprzowinę widelcem na małe kawałki. Dodajemy do sosu. Dobrze smakuje z ryżem i surówką z kapusty.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Wyprawy po przyprawy" (Stevie Parle, Emma Grazette)

sobota, 9 kwietnia 2022

KROKIETY Z GRZYBAMI LEŚNYMI, JAJKAMI I SEREM

 


Składniki (na 13 krokietów):

  • 250 ml mleka (u mnie 270ml)
  • 250 gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 225g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 20-30g masła
Farsz:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 400g grzybów (u mnie woreczek mrożonych grzybów leśnych - równowartość połowy dużej patelni)
  • 1 duża cebula
  • 200g tartego żółtego sera, np. mozarelli
  • sól, pieprz, natka pietruszki czy inne ulubione przyprawy
Panierka:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
Przygotować farsz - jajka ugotować na twardo, obrać, rozgnieść w dużej misce tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Grzyby rozmrozić i poddusić chwilę na patelni. Po wystudzeniu wymieszać jajka z cebulą i grzybami, dodać starty na drobnych oczkach żółty ser, przyprawić i ponownie dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto naleśnikowe - w metalowej misce roztopić masło, dodać mleko, jajka, mąkę i sól, wymieszać mikserem tak, aby nie było grudek, pod koniec dolać wodę gazowaną, ponownie wymieszać. Na patelni posmarowanej tłuszczem usmażyć naleśniki (kolejne nie powinny wymagać tłuszczu do smażenia ze względu na dodatek masła do ciasta). 

Farsz rozkładać na naleśnikach, zostawiając wolne brzegi. Założyć boki naleśnika na farsz i zwijać w rulon. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą. Naleśniki zanurzać w jajku i następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, do zrumienienia się bułki.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/dania-glowne/595-krokiety-z-pieczarkami-jajkiem-zoltym-serem

poniedziałek, 4 kwietnia 2022

ZŁOCISTY CHLEB WŁOSKI


 Składniki:

  • 500g mąki do chleba Prima Gusto
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20g masła
  • 1 saszetka suchych drożdży (5g) lub 10g  świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 100 mleka
  • 200 ml wody
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw przygotować rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, na koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto uformowane w kulę włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło do podwojenia objętości (ok. 1,5h).

Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić. Uformowane w owalny bochenek wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć i ponownie pozostawić na 30 min (lub dłużej) w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Przy użyciu noża naciąć ciasto kilkakrotnie i oprószyć mąką. Wstawić blachę w bochenkiem do piekarnika rozgrzanego do temp 230st i piec przez 10 min. Następnie zredukować temperaturę do 200 st i piec przez kolejne 20-25 min. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, zbrązowiały z wierzchu i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Wypieczony chleb najlepiej studzić na kratce.

Przepis pochodzi z opakowania mąki do chleba złocistego Primo Gusto.