środa, 28 lipca 2021

DROBIOWA ROLADA W SZYNCE PROSCIUTO

 


Składniki:

  • ok. 500-600g piersi z indyka
  • 2 opakowania szynki prosciuto (160g)
  • kawałek cukinii
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawa do drobiu
  • 2-3 łyżki krojonych suszonych pomidorów ze słoika 
  • ser mozarella w zalewie (1 kulka)
  • folia aluminiowa
Przygotować prostokątny kawałek folii aluminiowej o długości nieco większej niż planowana rolada. Rozłożyć na tym prostokącie plastry szynki prosciuto tak, aby lekko zachodziły na siebie. Pierś indyka pokroić jak na kotlety, rozbić płaty mięsa tłuczkiem, następnie rozłożyć je na warstwie szynki i posypać przyprawą do drobiu. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na patelni, aby odparować wodę. Na warstwie mięsa ułożyć wzdłuż dłuższego brzegu pas z cukinii z czosnkiem, obok ułożyć pokrojoną mozarelle i pas z suszonych pomidorów. Całość zwinąć delikatnie w roladę i owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st  i piec ok. 30-40min. Ewentualnie podlać dno formy, w której piecze się rolada, wodą, żeby się nie przypalało. 

niedziela, 25 lipca 2021

CIASTO Z JAGODAMI I MASĄ SEROWĄ

 Składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej (50g zastąpiłam mąką jaglaną)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 100g schłodzonego masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
Masa serowa:
  • 400g zmielonego twarogu
  • opakowanie cukru o smaku cytrynowym Delecta
  • 100g cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 250ml śmietany 30% lub 36% do ubijania, dobrze schłodzonej
  • 400g jagód
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy i pokrojone na kawałki masło. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 30-60 min. 

Do miski włożyć twaróg, cukier, cukier o smaku cytrynowym oraz budyń i wymieszać. W oddzielnej misce ubić śmietanę na sztywną pianę. 

Ciasto wyjąć z lodówki. Wylepić nim spód formy oraz brzegi na wysokość ok. 2 cm. Delikatnie połączyć masę serową z ubitą śmietaną i wyłożyć ją na ciasto. Posypać jagodami równomiernie po całej powierzchni i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 35 min lub nieco dłużej, aż boki i spód ciasta będą ładnie zrumienione na złoty kolor, a masa serowa będzie ścięta.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jagody/ciasto_z_jagodami/przepis.html

sobota, 24 lipca 2021

CHACZAPURI MEGRELSKIE

 Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 7g drożdży suchych (albo ok. 15g świeżych)
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 400ml wody w temperaturze pokojowej
  • 50ml oliwy lub oleju
Składniki na nadzienie - różne rodzaje serów (razem 1kg):
  • 0,5 kg twarogu + opakowanie sera cheddar (200g) + 2-3 kulki mozarelii + dowolny ser żółty lub feta

CYTRYNOWE CIASTO MAŚLANO-JOGURTOWE Z JAGODAMI

 Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka drobnego cukru
  • 200g masła roztopionego i wystudzonego
  • 200g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sok z połówki cytryny
  • cukier o smaku cytrynowym (Delecta)
  • 350g mąki tortowej, czyli ok. 2 szklanki z małą górką (zastąpiłam 50g mąką jaglaną)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. szklanki jagód i 1 łyżka skrobi do nich
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, najlepiej je wyjąć z lodówki 3h przed pieczeniem ciasta.

Włączyć piekarnik na 170-175 stopni z grzaniem góra-dół. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Całe jajka wybić do miski, dodać cukry (zastąpiłam zwykły cukier erytrolem). Ubijać na puszystą i gęstą masę (ok. 9 min mikserem). Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i bardzo powoli wlewać masło. Następnie stopniowo dodawać jogurt. Na samym końcu dodać sok z cytryny. Stopniowo dodawać mąkę i najlepiej mieszać trzepaczką rózgową. Należy robić to delikatnie. Dosypywać mąkę i mieszać, aż całe ciasto będzie jednolite. Wsypać do ciasta jagody wymieszane z łyżką skrobi), zostawiając garstkę do posypania na wierzch. Wymieszać delikatnie jagody z ciastem i wlać do formy (28cm x 18cm). Wyrównać i na wierzch wysypać pozostałe jagody. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-60 min. Na lekko przestudzone ciasto można wylać lukier cytrynowy (sok z połówki cytryny + cukier puder).

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://krystyna9.blogspot.com/2021/07/cytrynowe-ciasto-maslano-jogurtowe-z.html?m=1

piątek, 2 lipca 2021

ŁOPATKA JAGNIĘCA




 Składniki:

  • 1 łopatka jagnięca z kością
  • główka czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • oliwa, folia aluminiowa
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Piekarnik rozgrzać do 250st. Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Mięso położyć na folii aluminiowej, obłożyć gałązkami tymianku i nieobranymi ząbkami czosnku. Całość ściśle zawinąć w folię aluminiową, tak, aby sos nie wyciekał w trakcie pieczenia. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Włożyć łopatkę do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Po ok. 2,5h pieczenia zdjąć folię aluminiową i opiekać jeszcze pół godziny, aby łopatka się zrumieniła, a skórka stała się chrupiąca. 

Przepis pochodzi z opakowania łopatki.

DROŻDŻOWKI Z BUDYNIEM I TRUSKWKAMI


 Składniki (na 12 sztuk):

Rozczyn:

  • 50g drożdży
  • 250ml mleka
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
Ciasto właściwe:
  • 500g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 100g masła, roztopionego i przestudzonego
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 250g truskawek
  • kruszonka (50g mąki pszennej, 25g masła, 25g cukru)
  • budyń śmietankowy - opakowanie 35-40g
  • 400ml mleka
  • jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
Na początku przygotować rozczyn - do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 10 min.

W dużej misce wyrobić wyrośnięty  rozczyn wraz z pozostałymi składnikami. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1h. 

Składniki na kruszonkę wymieszać, wstawić do lodówki. Większe truskawki pokroić na ćwiartki. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka z 500ml do 400ml. Jeśli budyń jest bez cukru, to dosłodzić do smaku. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny. Ciasto podzielić na 12 równych części (ok.90g na jedną drożdżówkę). Uformować okrągłe placki o grubości ok. 1cm. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdej drożdżówki zrobić wgniecenie szklanką. Dla ułatwienia dno szklanki obsypać mąką, żeby się nie przyklejało do ciasta. 

W miejscu wgniecenia ułożyć budyń i kawałki truskawek. Brzegi drożdżówek posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać przygotowaną kruszonką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, póki piekarnik się nie nagrzeje.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 16-18 min do ładnego zarumienienia. Gotowe można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony: https://www.kulinarneprzygody.com