środa, 10 stycznia 2018

KLASYCZNE FAWORKI KARNAWAŁOWE

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu
  • 6 łyżek kwaśnej tłustej śmietany
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • 4 kostki smalcu (tu: gęsi)
Z mąki, żółtek, spirytusu i śmietany zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części, każdą cienko rozwałkować, podsypując mąką w miarę potrzeby. Następnie pokroić ciasto w paski o szerokości ok. 3cm, a potem każdy z nich w prostokąty. Naciąć je w środku i przeciągnąć przez środek jeden koniec. Smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Oryginalny przepis pochodzi z "Kobiety i życia" nr 2/2018

wtorek, 9 stycznia 2018

MLECZNY KEKS BEZ PIECZENIA

Składniki:

  • 350g mleka w proszku
  • 150g masła
  • 150 ml wody
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50g ekspandowanego amarantusa
  • 200g owocowej mieszanki keksowej (suszone śliwki, morele, figi, rodzynki itp)
  • 150g ulubionych orzechów 
W dużej misce wymieszać ekspandowany amarantus z bakaliami. Do garnka włożyć masło, cukier, cukier waniliowy i wlać wodę. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, wsypać mleko w proszku, wymieszać mikserem na gładką masę. Wlać do miski z bakaliami, dokładnie wymieszać łyżką. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę, dobrze ugnieść łyżką. Po ostygnięciu wstawić formę da kilka godzin lub na noc do lodówki. Schłodzony keks pokroić w plastry.