poniedziałek, 10 kwietnia 2023

BABKA MOCNO ORZECHOWA

 





Składniki:

  • 1,3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek mleka
  • 200g zmielonych orzechów włoskich
  • tabliczka dobrej jakości czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • ewentualnie kilka łyżek kakao, jeśli babka ma być dwukolorowa
Polewa:
  • surowe jajko
  • 100g masła
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 6 łyżeczek kakao
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku. Do masy dodać zmielone orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksować jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeżeli chcemy upieć babkę dwukolorową, część ciasta przełożyć do drugiej miski i zmiksować z kakao.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, formę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec ok. 60min, to tzw. suchego patyczka.

Gdy ciasto przestygnie, przygotować polewę. W miseczce rozmieszać surowe jajko z cukrem i kakao. Masło na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, gorące wlać do jajecznej masy, chwilę miksować, odczekać, aż trochę zgęstnieje, polać babkę. 

Oryginalny przepis na babkę pochodzi ze strony: http://zmyslowesmaki.pl/2013/04/18/babka-mocno-orzechowa/

Przepis na polewę czekoladową za: Menu Dorotki (YouTube).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz