wtorek, 25 kwietnia 2023

KARKÓWKA PIECZONA Z CEBULĄ

 


Składniki:

  • 1-1,5kg karkówki
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżka czerwonej sproszkowanej papryki
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 1-2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • kostka rosołowa lub ok. 0,5 litra bulionu
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na niezbyt grube plastry. Każdy plaster oprószyć z obu stron solą i pieprzem i następnie obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażone mięso na przemian z plastrami cebuli, przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypać czerwoną papryką. Zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 70 min.

Oryginalny przepis - Dorota Wójcicka, "Kobieta i Życie", marzec 2023

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz