środa, 19 kwietnia 2023

BUŁKI PIWNE Z SEREM

 


Składniki (na 16 sztuk):

  • 815g mąki pszennej chlebowej (100g zastąpiłam mąką jaglaną)
  • 12g drożdży suchych lub 25g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 30g masła
  • 1/4 szklanki miodu (80g)
  • 2 szklanki piwa (500ml)
  • 115 g sera żółtego np. cheddar, startego na tarce
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn). Dodać sól, miód (jeśli ma konsystencję stałą, trzeba go najpierw lekko podgrzać), piwo i wyrobić. Po wyrobieniu dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Dodać tarty ser żółty i ponownie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem kuchennym, do podwojenia objętości (ok. 1,5h).

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 16 mniej więcej równych części, formować bułeczki, układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia prawdopodobnie się połączą). Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. lub dłużej (powinny podwoić objętość). 

Wyrośnięte bułeczki posmarować roztopionym masłem i posypać dodatkowym żółtym serem (tak w oryginalnym przepisie - 25g masła i 100g sera żółtego np. cheddar) lub posmarować pędzelkiem maczanym w oliwie i posypać ziarnami sezamu.

Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 18-20 min. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://mojewypieki.com/przepis/bulki-piwne-z-serem-zoltym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz