sobota, 29 kwietnia 2023

ZIEMNIAKI PIECZONE Z POMIDORAMI I FETĄ (PATATES FURNU)

 


Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 3-4 świeże pomidory (ewentualnie pomidory z puszki)
  • 3 czerwone cebule lub szalotki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 150 ml oliwy (w oryginale 200ml)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • po pół pęczka świeżej mięty i pietruszki
  • sól, pieprz
  • ewentualnie 200g fety
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki (u mnie - ósemki), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać pokrojoną na ćwiartki cebulę i całe ząbki czosnku. W misce wymieszać oliwę z ziołami, dodać pomidory starte na tarce (bez skóry). Tak przygotowany sos wylać na ziemniaki i rozprowadzić go równomiernie - warzywa powinny być nim "oklejone". Przykryć całość folią aluminiową i piec przez 45 min w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie zdjąć folię i piec kolejne 20-30 min, aż ziemniaki delikatnie się zrumienią. Ewentualnie pod koniec dodać pokrojoną w kostkę fetę (w oryginalnym przepisie brak). 

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kalimera. Grecka kuchnia radości" Dionisiosa Sturisa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz