sobota, 29 kwietnia 2023

SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ I SEREM


 Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • mała puszka ananasa w zalewie (4-5 plastrów)
  • czerwona papryka
  • 150-200g sera owczego (lub zwykłego żółtego sera, np. goudy)
  • mała czerwona cebula
  • 2 duże łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekana zielenina (natka pietruszki, kolendry lub szczypiorek)
Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy (fasolę przepłukać) i przełożyć do miski. Ser pokroić w kostkę o boku 0,5 cm, paprykę pokroić na drobne kawałki. Cebulę drobno posiekać. Ananasa dobrze odcedzić z syropu i pokroić w kosteczkę. Dodać majonez, sól, pieprz i posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszać. Podawać od razu lub po wcześniejszym schłodzeniu.

Oryginalny przepis - Aleksandra Kocjan ("Kobieta i Życie" nr 110, marzec 2023)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz