piątek, 7 maja 2021

NALEŚNIKI NA KEFIRZE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

 Składniki:

  • szklanka kefiru
  • 3 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju (można zastąpić roztopionym masłem)
  • pół łyżeczki cynamon
  • cukier puder do oprószenia lub syrop daktylowy do polania
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno. W głębokiej misce wymieszać żółtka, kefir, wodę, mąkę oraz pozostałe składniki za wyjątkiem jabłek, następnie dodać ubite białka. Ciasto bardzo dobrze wymieszać tak, aby nie było grudek i odstawić na 30min. Po tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Gotowe zwinąć i posypać cukrem pudrem lub polać syropem daktylowym.

Oryginalny przepis pochodzi z: 
https://www.facebook.com/groups/1131065667029410/permalink/2170550049747628/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz