wtorek, 18 maja 2021

BUŁKI Z MASŁEM CZOSNKOWO-POMIDOROWYM


 Składniki (na 6 bułeczek);

  • 200g mąki owsianej
  • 150g mąki pszennej chlebowej
  • 150g mąki pszennej zwykłej
  • 250ml letniej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
Masło czosnkowo-pomidorowe:
  • 20g masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka drobno posiekanej pietruszki
  • 3 łyżeczki przyprawy z suszonymi pomidorami
ewentualnie jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek

Do misko wlać 250ml letniej wody, wkruszyć drożdże i zamieszać. Dodać przesiane mąki, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrobić do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, zostawić na ok. 1h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz, po czym podzielić na 6 równych części. Formować podłużne bułeczki i układać na blasze do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na ok. 30min. Przygotować masło czosnkowe - miękkie masło wymieszać z pietruszką i przyprawami. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozkłóconym z 2 łyżkami mleka. W każdej z bułeczek ostrym nożem zrobić 3 poprzeczne nacięcia. W nacięcia nałożyć masło czosnkowe. Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15-20 min (do zrumienienia).

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
http://blogzapetytem.pl/2019/07/17/bulki-czosnkowe/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz