niedziela, 5 stycznia 2020

RADOMSKIE RACUCHY

Składniki (b.duża ilość):

  • 1kg mąki
  • 1 litr mleka
  • 5 jajek
  • 50g drożdży
  • 150g masła
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • smalec lub olej do smażenia (dużo)
Szklankę mleka lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, przygotować rozczyn - dodać cukier waniliowy i kilka łyżek mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło roztopić, przestudzić, dodać do zaczynu razem z pozostałymi składnikami - mąką, mlekiem, żółtkami, spirytusem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Na głębokiej patelni rozgrzać smalec lub olej, smażyć na złoto na głębokim tłuszczu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz