niedziela, 12 stycznia 2020

MUFFINKI PIERNIKOWE

Składniki:
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki (szklanka = 150g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru (110g)
  • 2 łyżki kakao
  • mały słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 opakowanie "Przyprawy do muffinek piernikowych" Kamisa
Do jednej miski wsypać składniki sypkie - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, przyprawę, wymieszać. Do drugiej wbić jajka, wlać mleko i olej. Dodać składniki suche do mokrych i wymieszać mikserem na gładką masę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190st. Do każdej foremki nakładać ciasto do połowy wysokości, na środku położyć łyżeczkę powideł i przykryć ciastem do ok. 3/4 wysokości foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20min. Upieczone muffinki wyjąć z piekarnika i studzić w foremce ok. 10min, następnie przełożyć na kratkę. Można posypać cukrem pudrem lub udekorować wg uznania.
Przepis pochodzi z opakowania przyprawy Kamisa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz