czwartek, 30 stycznia 2020

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:

  • 500g czerwonej soczewicy
  • 5 podłużnych pomidorów (przecierowych)
  • 3 cebule
  • pół główki czosnku
  • 2 kostki warzywne (lub rosołowe)
  • puszka mleka kokosowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki przyprawy typu "warzywko"
  • sól, pieprz
Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć na patelni. Soczewicę zalać na chwilę wrzątkiem i odcedzić. Nalać wody do dużego garnka do 3/4 objętości, wsypać soczewicę, dodać kostki rosołowe, "warzywko", sól, pieprz. Gotować, aż soczewica zmięknie. Pod koniec dodać pokrojone pomidory i mleko kokosowe oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Przyprawić kurkumą i curry. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz